Reflexió Megvalósítható a béke? – 5 gondolat A Szív júniusi számából

Milyen békességszerző szertartásai voltak, vannak a természeti népeknek? Miért kötött egyházi házasságot Lovasi András? Milyen tanulságai lehetnek ma a 150 éves kiegyezésnek? Miért „kétértelmű” Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítása? – Néhány kérdés, amelyre választ keres a magazin aktuális száma, amely a béke, békesség, megbékélés, harmónia, egység témáját állítja a középpontba.

Jezsuita blog Pió atya csodái

Hallottatok már Pió atyáról? Ő egy szentéletű olasz kapuccinus szerzetes, akit 2002-ben emelt oltára (vagyis avatott szentté) a katolikus egyház. Fantasztikus személyiség, hihetetlen kisugárzással – ez már abból is nyilvánvaló, hogy máig is milyen eleven tisztelete él Olaszország szerte! Részben talán azért is, mert sokan ma is élnek azok közül, akik ismerték és világosan emlékeznek vele kapcsolatos személyes eseményekre. A minap egy papi-baráti társaságban együtt reggeliztünk (egy belga, egy kubai, egy svájci és egy magyar jezsuita :-), és rá terelődött a szó. Történeteket meséltek, amiből hármat gyorsan meg is osztok veletek.

Jezsuita blog A szekuláris felvilágosodás mítosza, avagy: vallási és nemzeti határok Európában

Alább egy kissé elvont érvelés következik – türelemre lesz szükség. José Casanova spanyol-amerikai szociológus nyomán arról készülök írni, hogy vajon száműzhető-e a közéletből a vallás és az arról való diskurzus; kívánatos (és lehetséges)-e (egyáltalán) egy radikálisan szekuláris állam, és érvényben van-e még a felvilágosodás (s ha igen, milyen értelemben). Kellemes fejtörést, s e nehéz téma felelős (és imádságos) megfontolását kívánom!

Fuss Krisztussal a határokig

Munkatársi csapatépítő programként indult, s mára közösségi eseménnyé nőtte ki magát a K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón a jezsuita váltó indulása. Ebben az évben 6 maratonváltó csapatban 36 futó állt rajthoz, a váltótagok között volt P. Nagy Bálint SJ, P. Koronkai Zoltán SJ és P. Holczinger Ferenc SJ, a Jézus Szíve Társasága szerzetesnővére, Kurczina Terézia … "Fuss Krisztussal a határokig" bővebben

Reflexió „Övék a mennyek országa” – A keresztények maradni akarnak iraki földjükön

Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Hölvényi György európai parlamenti képviselő néhány hete Irakban járt, az ott élő keresztények között. Velük tartott Siklósi Beatrix és Marossy Géza, a Duna Tv munkatársai. Az útról készített megrázó dokumentumfilmjüket június 5-én 22.10-kor vetíti a Duna Tv. Néhány képkocka a filmből.