Film Katona, bűnös, szent

A Magyar Jezsuita Rend Magyarországon forgalomba hozza a rendalapító Loyolai Szent Ignác visszaemlékezései alapján készült Ignác című történelmi drámát.

PH Visszatérés a Földanyához

Előadások Bolívia Földanya-törvényéről előadás a bolíviai Földanya-törvényről – Bolívia többnemzetiségű törvényhozása 2010-ben hagyta jóvá a Földanya jogairól szóló törvényt. A törvény, elsőként a világon, az élőlények szoros és kölcsönös függésben álló organikus kapcsolatrendszerének fogja fel a Földet, és jogi személyiségnek tekinti. A kezdeményezés eredeti: a törvény azt üzeni, hogy ha meg akarjuk óvni a Föld … "Visszatérés a Földanyához" bővebben

VR Interjú Henri Bouladdal

Interjú Henri Boulad jezsuita atyával az iszlám és a kereszténység békés együttélésének a lehetőségeiről Egy váratlan találkozás személyes élményéről  Május 13-a szombattól Henri Boulad egyiptomi jezsuita a vatikáni rádiós jezsuiták Residenza Canisio rendházában vendégeskedett. Olasz fokoláre mozgalom hívta meg előadásra a Róma melletti Grottaferratába, de előtte egy kicsit megpihent a már 85 éves atya. Vasárnap … "Interjú Henri Bouladdal" bővebben

Jezsuita blog Ferenc pápa kreatív hűsége a II. Vatikáni zsinathoz – I. rész

2013. március 13-án a bíborosi konklávé Ferenc pápát Róma püspökévé és az egyetemes egyház pápájává választotta. A pápa lelkipásztori és teológiai tevékenységét azóta is sokan és sokféleképpen értékelik, az egyházon kívül és belül egyaránt. Olykor szélsőséges vélemények, nemegyszer szenvedélyes vádaskodások is elhangzanak: egyesek azt emlegetik, hogy a pápa szakít az egyház korábbi tanításával és radikális újdonságokkal lép fel; mások szerint a tanítás lényegi tartalma nem változott, legfeljebb új kommunikációs stílusról van szó. Az ellentétes körülmények között nem könnyű eligazodni. Az alábbiakban – jórészt a jezsuita teológus Gerald O’Collins útmutatásait követve – azt vizsgálom, hogy hogyan viszonyul Ferenc pápa az egyház legutóbbi egyetemes zsinatának tanításához.

Jezsuita blog Ez tényleg olyan nehéz…(?)

Nagyon úgy tűnik nekem, hogy igen, pedig első ránézésre egészen egyszerű lenne. Csak néhány szó az egész és annyi minden megváltozhat tőle. De mi is ez egyáltalán?

Bejrút Én csak embereket ismerek

Vértanúk kora? Te adnád az életedet felebarátaidért? Felebarátaink, a menekülők, a közel-keleti népek, akiknek menekülniük kell otthonaikból. Frans van der Lugt látta őket, az embereket, a felebarátokat. Azért élt, hogy megélje, és másokban is elmélyítse a lelki tapasztalatot: származástól, vallástól, nézetektől függetlenül minden ember értékes.