1. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Kolumbusz partraszállása 1492-ben (John Vanderlyn)

Loyolai Szent Ignác nyomdokain – Ignác kora

Loyolai Ignác Spanyolországban, Baszkföldön született 1491-ben, egy Loyola nevű falu uradalmi kastélyában, Iñigo López de Loyola néven, a helyi földbirtokos, Beltran de Loyola tizenharmadik – utolsó – gyermekeként.

Amikor Ignác kisgyermek volt, Spanyolország „katolikus királyok” uralma alatt egységesült, a mórok felett aratott granadai győzelem után az ország nagy részén Ferdinánd és Izabella uralkodott. Kolumbusz felfedezte Amerikát, Rómában pedig spanyol pápát választottak. A Spanyolország területén nagy számban élő mórok és zsidók ultimátumot kaptak: vagy kereszténységre térnek, vagy száműzetéssel és halállal kell szembenézniük. A fiatal Iñigo egy önbizalommal, izgatottsággal és kegyetlenséggel teli országban nőtt fel.  

Egy megfontolandó gondolat

Tekints vissza arra a világra, amelybe beleszülettél. Gyermekkorod világa hogyan hatott jelenlegi látás- és cselekvésmódodra?

 

Szentírási rész

(A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk)

„Ezután mindnyájan visszatérnek fogságukból és teljes pompájában fölépítik Jeruzsálemet, és az Isten háza felépül benne, amint Izrael prófétái szóltak róla. Minden nemzet az egész földön megtér és Istent féli. Elhagyják minden bálványukat, amelyek félrevezették őket. Igazságban áldják az örök Istent.” (Tób 14,5b-7a)

Zene: 139. zsoltár (Ruel Buyacao)

Ignác szülőháza

 

 

 

 

 

 

 

 

Az épület alsó része terméskő erődítmény, felső része mór stílusban épült uradalmi kastély. 

(Fotó: Ignatian Pilgrimage DWB)

Ha szeretné a holnapi naptól kezdődően közvetlenül az e-mail fiókjába kapni a „Napi leveleket”, akkor iratkozzon fel az alábbi űrlapon. Leveleinket a e-mail címről küldjük. Előfordulhat, hogy a levél a spam mappába érkezik, kérjük ellenőrizze és jelölje biztonságos e-mail címnek. 
Titulus:
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Honnan kapcsolódik be a lelkigyakorlatba?:
Hol hallott a lelkigyakorlatról?: Manréza hírlevélben kaptam meg
jezsuita.hu-n olvastam
Jezsuiták barátai Facebook bejegyzésben
Egyéb
Szeretne-e adományával hozzájárulni a lelkigyakorlat költségeihez?:

 

 

Frissítve: 2022. március 01.