13. nap – Kiengesztelődés

Fotó: Laczkó Zsuzsa

A bűn vallási fogalom, szembeszegülést jelent az élő Istennel, aki a szeretet, és aki jelen van mindenben és mindenkiben. Nem azonos a helytelen cselekedettel vagy a törvényszegéssel. A bűn azt jelenti, hogy nem engedjük meg Istennek, hogy a szeretet, gyengédség és irgalmasság Istene legyen.

Ezért mondja Jézus, hogy nem mehetünk az oltárhoz, ha előzőleg nem engesztelődünk ki testvéreinkkel. Nem lehetünk egységben Istennel, amíg nem vagyunk készek egységben lenni azokkal, akik megbántottak. A kiengesztelődés elutasításával nemcsak ellenségünknek ártunk, hanem magunknak is, hiszen így kiszakítjuk magunkat Isten életéből és szeretetéből. 

A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Ha tehát áldozati adományodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott adományodat az oltár előtt! Menj, békülj ki előbb testvéreddel, és csak azután térj vissza, s ajánld fel adományodat! (Mt 5,23-24)

Gyakorlat:

Tekints rá emberi kapcsolataidra! Van-e valakinek valami panasza ellened? Tedd meg azt a lépést, amit ma megtehetsz a kiengesztelődés érdekében! 

Zene: Dancing with wolves – The John Dunbar Theme

 

Frissítve: 2023. február 27.