16. nap – Irgalmasság

Fotó: Pásztor Péter

Bűnbánatunk kifejezésének módja gyakran az, hogy bizonyos időszakokban – például a nagyböjtben – lemondunk egyes élvezetekről, vagy felvállalunk valami nehéz dolgot. 

A bűnbánat valójában gondolkodásmódunk és szívünk megváltozásában áll. “Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas!” – mondja Jézus. Az erőszak erőszakot szül, az irgalmasság szabadságra vezet. Az irgalmasságot ugyanakkor fenyegetőnek is érezzük, mert ha ítélkezés nélkül meghallgatunk másokat, megkérdőjeleződhetnek bennünk addig rendíthetetlennek vélt, biztonságot adó saját igazságaink.

A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas! Ne bíráskodjatok, és nem lesz bíráskodás fölöttetek! Ne ítéljetek el senkit, és titeket sem ítélnek el! Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak! Adjatok, és adnak nektek! Bőséges, megtömött és túlcsorduló mértékkel adnak majd öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek. (Lk 6,36-38)

Gyakorlat:

Mai összes találkozásodban próbálj ítélkezés nélkül meghallgatni másokat, “lépj a másik cipőjébe”! Reflektálj rá, hogyan hat ez rád és a kapcsolatra!

Zene: Vaughan Williams: The lark ascending

 

Frissítve: 2023. február 27.