Az Isteni Ige templom és plébánia energetikai korszerűsítése (Miskolc)

A templomot 1992. szeptember 22-én szentelték fel. A kivitelezés a kor technológiájának megfelelő volt, azonban a gépészeti rendszer mára elavult. A felújítás célja az épület energetikai megújítása, optimalizálása volt. Elsődleges fejlesztési szempont volt az üzemeltetési költségek, így a fűtésköltség csökkentése, valamint külön mérhető energetikai kör kialakítása, szétválasztva a görög- és a római katolikus kápolnák rendszerét (a hőmennyiség- és villamos áram-mérés terén). Az energetikai megújítás komplexen kezelendő, az egyes beavatkozások összefüggenek (pl. egy nyílászáró-csere és födémszigetelés csökkenti az épület energiafelhasználását, ezért a fűtésrendszert kisebb teljesítményre kell méretezni).

A fejlesztés a templomot és a római katolikus épületrészt (templom és római katolikus kápolna, hittanterem) érintette, a görögkatolikus kápolnarészt nem újítottuk fel. A templomhoz tartozó kápolna és hittanterem oldalablakai elavultak, rosszul zártak, így cseréjük indokolt volt. A templomhajó ablakait felújítottuk, ahogy a bejárati részt, illetve az a fölött található felületet is. A hittanterem és a templomfödém nem volt szigetelve, ezek megoldása indokolt volt, mivel a kb. 11 méter belmagasságú templomban nem lehetett gazdaságosan fűteni. Az energetikai helyzetképet tovább rontották a templom és a kápolna falában futó szellőző nyílások, melyek hőhidat képeztek, így tömedékelésük szükséges volt.

A fűtésrendszer csövezése elavult volt, a nem megfelelő fűtési kör problémákhoz vezetett, így regenerálni kellett a padlófűtést, illetve a kápolna fűtési rendszerét át kellett alakítani. A templom fűtésközpontját a meglévő energetikai rendszertervvel összhangban a multifunkciós közösségi tér gépházában kellett kialakítani, talajszondás, hőszivattyús rendszerrel. Sor került a templom világítási rendszerének és hálózatának cseréjére korszerű hálózattal és szilárdtest fényforrású világítástechnikával. A templom előtti tér burkolatának szintbe hozása, teherbíró alappal történő ellátására szintén szükség volt a szondatelepítéssel érintett részeken.

A fejlesztés eredményeképpen korszerű, 21. századi templomi komfort várja a híveket, a mai energetikai előírásoknak megfelelően. A rendház fűtése is megoldódott, illetve újra lehet hittantermi órákat tartani télen (korábban ez nem volt lehetséges). A jövőbeni tervek között szerepel napelem elhelyezése, mely csökkenti a villamosenergia-költségeket.

Vissza a Csávossy-program főoldalára

Frissítve: 2020. november 11.