17. nap – Az egyetlen Mester

Fotó: Laczkó zsuzsa

Társadalmunk színes, vannak tanultabb, tehetségesebb, intelligensebb, és vannak kevésbé képzett, kiszolgáltatottabb tagjai is. Kétségkívül mindannyiunknak szükségünk van a szakemberek sajátos ismereteire. Jézus nem tagadja ennek igazságát, de figyelmezteti a tanultabbakat, hogy ne zsarnokoskodjanak azok felett, akik rájuk vannak bízva, és a tudásukra utaltak figyelmét is felhívja, hogy ne váljanak szolgalelkűvé.

Egyik legnagyobb szolgálatunk azt lehet, ha figyelmesen meghallgatjuk azokat, akik kiszolgáltatottan, a társadalom peremén élnek, bátorítjuk önkifejezésüket, és esélyt adunk, hogy legalább részben urai legyenek saját életüknek.  

A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Akkor Jézus így szólt a sokasághoz és tanítványaihoz:

– Az írástudók és farizeusok elfoglalták Mózes székét. Mindazt tehát, amit mondanak, tegyétek meg és tartsátok meg, de tetteiket ne kövessétek, mert beszélnek, de nem cselekszenek… Mindent csak azért tesznek, hogy lássák az emberek. Megszélesítik imaszíjaikat, és megnagyobbítják ruhájuk szegélyét. A lakomákon az asztalfőn, a zsinagógákban a fő helyeken szeretnek ülni. Szeretik, ha köszöntik őket a tereken, és ha mesternek szólítják őket.

Ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok! Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van! Ne hívassátok magatokat tanítónak se, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki a legnagyobb közöttetek, az legyen a szolgátok! Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, és aki megalázza magát, felmagasztaltatik. (Mt 23, 1-3.5-12)

Gyakorlat:

Ma különösen is figyelj a benned és mindenkiben munkálkodó Lélekre! A nálad gyengébbekeket bátorítsd gondolataik, szükségleteik és vágyaik kifejezésére, építsd önbizalmukat! 

Zene: Hymn of Vangelis

 

Frissítve: 2023. március 06.