19. nap – Gazdagság és szegénység

Fotó: Laczkó Zsuzsa

A híreket figyelemmel kísérve nem hat már ránk az újdonság erejével, ha arról olvasunk, hogy a Föld népességének jelentős része alultáplált, és naponta ezrek halnak éhen. Azt is tudjuk, hogy mindez nem az élelmiszer hiánya, hanem igazságtalan elosztása miatt történik, és hogy a fegyverkezésre költött összeg töredékéből meg lehetne oldani az éhezés problémáját.

Amikor Jézus elmondja a dúsgazdag és a szegény Lázár történetét, abban az a legmegdöbbentőbb, hogy a dúsgazdag nem üldözi, nem nyomja el, nem zsákmányolja ki Lázárt. Egyszerűen csak figyelmen kívül hagyja.

A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Volt egy gazdag ember, aki bíborba és patyolatba öltözött, és nap mint nap fényes lakomát rendezett. Egy Lázár nevű, fekélyekkel tele koldus ott feküdt a kapuja előtt. Szívesen jóllakott volna azzal, ami a gazdag asztaláról lehullott, de csak a kutyák jöttek, és nyaldosták sebeit. Történt pedig, hogy meghalt a koldus, és az angyalok felvitték Ábrahám kebelére. Meghalt a gazdag is, és eltemették. Amint a pokolban kínok között felemelte tekintetét, látta távolról Ábrahámot és kebelén Lázárt. Ekkor felkiáltott: „Atyám, Ábrahám, könyörülj rajtam, és küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet, mert gyötrődöm e lángban!” (Lk 16,19-24)

Gyakorlat:

A szegénység nem annyira politikai, mint inkább spirituális kérdés. Ma tudatosítsd, hogyan viszonyulsz hozzá! Tudomást veszel róla? Megbénít vagy tettekre sarkall? Barátkozol szegényekkel? Mire indít a mai evangélium? 

Zene: J.S. Bach –  BWV 639 – Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ

 

Frissítve: 2023. március 07.