20. Faludi Filmszemle

Irgalom Oroszországtól Egyiptomig

A Faludi filmszemle november 18-19-én ünnepli 20. születésnapját. A jubileumi mustrára az irgalom témájában várt filmeket a szervező jezsuita rend. A filmszemlét már 8 éve fotópályázat is kíséri. A tematikus pályázatra 18 országból 91 rövidfilmet, továbbá 72 hazai fotográfiát küldtek be a lelkes amatőrök.

youtube_spot_index-768x432

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi fesztiváljának fókuszában az amatőr alkotók állnak, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy a magyar filmszakma elismert művészeivel találkozzanak a szemlének otthont adó ART+Cinemában (régi Örökmozgó). A zsűri elnöke Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, akinek filmjeiből válogat a mozi november 15 és 17 között. A zsűri további tagjai: Nagy Dénes rendező, akinek a Másik Magyarország című filmjét tűzi műsorra az Art+Cinema, Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmesztéta és Lázár Kovács Ákos esztéta, a Pázmány egyetem Kommunikáció Intézetének vezetője.

Az amatőr filmeket a miskolci jezsuita gimnázium tanulóiból verbuvált diákzsűri, továbbá a Pro Educatione erdélyi felnőttképzési hálózat csapata is értékeli. A fesztiválon bemutatkozik a vajdasági Cinema Filmműhely, amelynek alkotásaival nemcsak a korábbi Faludi szemléken, hanem a 2. Magyar Filmhéten is találkozhatott a közönség.

A fotókat Haris László fotográfus a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Benkő Imre Balázs Béla-díjas fotográfus és Bege Nóra fotográfus értékeli. A pályamunkák legjobbjai november 17-20-ig lesznek megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén. A rendezvényhez kapcsolódva az Uránia zsűritagokról készült portréfilmeket tűz műsorra.

A Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle verseny- és információs programja, valamint a fotópályázatra érkezett alkotásokból nyíló kiállítás ingyenesen látogatható, a részletes program a faludiakademia.hu weboldalon érhető el.

Frissítve: 2016. november 10.