20.nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Ignác nőkkel beszélget (Peter Paul Rubens)

Teológiai tanulmányok – Iñigo Alcalában tanul

1526-ban Iñigo továbbment Alcalá egyetemére, hogy elvégezzen néhány teológiai kurzust. Valószínűleg ekkor inkább azért végzett tanulmányokat, hogy járatosabb legyen Isten dolgaiban, és nem azért, mintha bármi vágya is lett volna papnak lenni. Ugyanakkor társakat gyűjtött maga köré, elkezdett lelkivezetéssel foglalkozni, valamint sok helyi embernek lelkigyakorlatokat adni. 

Azok között, akiket ez a tevékenység vonzott, sokan korábban prostituáltak és a társadalom peremén élő emberek voltak, akik nem nagyon tudták életüket egy cél felé irányítani.  

Iñigo társai mindnyájan hosszú öltözetet viseltek és egyszerű életet éltek – úgy, ahogy elképzelésük szerint Jézus élt a tanítványaival. 

 

Egy megfontolandó gondolat

Kik azok, akikkel korunkban a „tisztességes emberek” igyekeznek nem nagyon barátkozni?

Hogyan képzeled, kikkel éreznéd jobban magad: a nyilvános bűnösökkel, akiket Jézus a barátainak nevezett, vagy azokkal a tisztességes emberekkel, akikkel a farizeusok szerettek mutatkozni?

 

Szentírási rész

(A mai nap imamódjául a képzeleti szemlélődést ajánljuk)

„Ezután megint kiment a tenger mellé. Az egész tömeg hozzá sereglett, és tanította őket. Amint továbbment, meglátta Lévit, Alfeus fiát a vámnál ülni, és megszólította: »Kövess engem!« Az fölkelt, és követte őt. Mikor később asztalhoz ült ennek a házában, sok vámos és bűnös telepedett le Jézussal és tanítványaival együtt; sokan voltak ugyanis, akik követték őt. Az írástudók és a farizeusok, azt látva, hogy a bűnösökkel és vámosokkal eszik, megkérdezték tanítványait: »Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?« Jézus meghallotta és azt mondta nekik: »Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek, nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket.«” (Mk 2,13-17)

 

Zene: Ne félj, ne aggódj (Marco Frisina – Nicola Vitale kórus és zenekar)

Fénykép: Az alcalái egyetem

 

Az egyetemet 1499-ben alapította Cisneros bíboros, s a XVI-XVII. században jelentős kulturális központtá vált. Számos ismert személyiség, többek között Keresztes Szent János, Villanovai Szent Tamás, Lope de Vega is itt tanult.