23.nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Ignác támogatókat keres – Ignác Londonban 

Tanulmányai idején Ignác nagylelkű adományozókra támaszkodva tartotta fenn magát és más szegényeket, akiket a szárnyai alá vett. Barcelona hölgyei nagylelkűen támogatták, de nem akarta túlterhelni őket, így felkeresett gazdag embereket – gyakran spanyolokat –, akik külföldön éltek és kereskedtek. Egyszer még Angliába is elhajózott, és támogatókat keresve körbejárta Londont. Önéletrajzában elmondja, hogy London egyszeri meglátogatásával annyi pénzt sikerült összegyűjtenie, ami egy egész évig kitartott. Ignác történetesen éppen egykorú volt VIII. Henrikkel, Anglia királyával, aki a látogatása után néhány éven belül elvágta a köteléket az angliai egyház és Róma között. 

 

Egy megfontolandó gondolat

Az életed során kapott ajándékaid közül melyikért vagy a leghálásabb?

Az emberek nagylelkűnek mondanának?

 

Szentírási rész

(A mai napra a képzeleti szemlélődést ajánljuk imamódként)

„Jézus ezután leült a templomkincstárral szemben, és figyelte, hogyan dob a tömeg pénzt a kincstárba: sok gazdag sokat dobott be. Aztán jött egy szegény özvegy, és bedobott két fillért, ami egy krajcár. Akkor odahívta tanítványait, és azt mondta nekik: »Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindazoknál, akik pénzt dobtak a kincstárba. Mert azok mind abból adtak, amiben bővelkedtek, ez pedig az ő szegénységéből bedobta mindenét, amije volt, egész megélhetését.«” (Mk 12,41-44)

Zene: Thomas Tallis: Magnificat

Thomas Tallis akkoriban tevékenykedett, amikor Ignác Londonban járt.

London térképe a XVI. század végén

 

London a XVI. században polgárosodó nagyvárossá vált. A város fellendüléséhez, a kereskedelem és ipar fejlődéséhez nagyban hozzájárultak az ott élő külföldiek is. 

 (Fotó: en.wikipedia.org)