24. nap – Megbocsátás

Fotó: Pásztor Péter

Könnyű azt mondani, hogy Isten mindig megbocsát, és hogy nekünk is meg kell bocsátanunk egymásnak – egészen addig, míg mi magunk nem vétkezünk komolyan, vagy ellenünk nem vétenek súlyosan. A megbocsátásra illetve a megbocsátás elfogadására vonatkozó nehézségünk elismerése jó alkalmat ad arra, hogy találkozzunk Istennel, bevalljuk tehetetlenségünket, és kérjük, hogy Ő működjön és bocsásson meg bennünk.

Ha meg akarunk tanulni megbocsátani, az első lépés annak hálás elismerése, hogy nekünk milyen sokszor megbocsátottak, a második lépés pedig az önmagunknak való megbocsátás. Minél kevésbé bocsátunk meg önmagunknak, annál hajlamosabbak vagyunk kárhoztatni másokat.  

A mai nap imamódjának a szentírási szemlélődést ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Akkor odament hozzá Péter, és ezt mondta neki:

– Uram, hányszor vétkezhet ellenem testvérem úgy, hogy én megbocsássak neki? Hétszer?

Jézus ezt mondta neki:

– Nem hétszer, mondom neked, hanem hetvenszer hétszer! (Mt 18,21-22)

Gyakorlat:

Képzeletben idézz fel egy olyan eseményt, amikor súlyosan vétettél vagy vétettek ellened! A lehető legszabadabban fejezd ki ezzel kapcsolatos érzéseidet és gondolataidat, majd add át a szót a másik félnek, hogy ő is kifejezhesse, ami benne van! Végül hívd be a jelenetbe Jézust, és figyelj oda, hogyan viszonyul hozzátok, mit mond mindkettőtöknek! 

Zene: W.A. Mozart: Piano Concerto No. 23 Movement 2

 

Frissítve: 2023. március 10.