24.nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Xavéri Szent Ferenc levelet ír Ignácnak Ázsiából (Peter Paul Rubens)

Társak az Úrban – Új barátok az Úrban

Párizsban Ignác újra nekikezdett életfeladatának: megnyerni az embereket Krisztusnak.

Elkezdett lelkigyakorlatokat adni. 

Különösen nehéz diónak bizonyult Francisco Xavier, a navarrai Javierből való fiatal diák, akinek családja a franciákat és navarraiakat támogatta a pamplonai csatában. Franciscót a vallásnál sokkal jobban érdekelte a sport. De türelmes munkával Ignácnak sikerült megnyernie, és belőle lett a valaha élt leghíresebb jezsuita misszionárius és szent. 

 

Egy megfontolandó gondolat

Az „életedet adni barátaidért” legjobb értelmezése talán az, hogy a barátaidra szánod az életedet. Nem annyira arról van szó, hogy meghalsz, inkább arról, hogy készséges vagy megtenni, amire szükségük van. 

Ne feledd, hogy Jézus Krisztus barátjául választott téged!

Hogyan akarsz válaszolni erre a kiválasztottságra?

 

Szentírási rész

(A mai napra a képzeleti szemlélődést ajánljuk imamódul)

„Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok, ha megteszitek, amiket parancsolok nektek. Már nem mondalak benneteket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondtalak titeket, mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!” (Jn 15,12-17)

 

Zene: Az az én parancsom (szerző: James Quinn SJ, előadja a szingapúri Nagy Szent Gergely kórus)

A Javier család vára

A vár a X. században épült, itt született és töltötte a gyermekkorát Xavéri Ferenc, aki jezsuitaként Ázsia apostola lett.

(Fotó: www.wikiwand.com) 

Frissítve: 2022. március 12.