A James Webb űrteleszkóp jezsuita előzményei

Július közepén jelentette be a NASA, hogy megérkeztek a James Webb űrteleszkóp által készített első képek a Földre, és mindjárt közzé is tettek néhány felvételt. Az eddigi legnagyobb és legerősebb űrteleszkóptól felfedezések sorát várják a szakértők. A hír apropóján Guy J. Consolmagno SJ, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója közleményben hívta fel a figyelmet az égbolt kutatásának jezsuita előzményeire.

A csillagaszat.hu beszámolója szerint a James Webb első nyilvánosságra hozott tudományos fényképe az égbolt kicsiny szeletét mutatja, akkora égrészt csupán, amekkorának egy, a kinyújtott kezünk távolságában tartott homokszem látszik. A felvétel a távoli világegyetem eddigi legmélyebb és legélesebb képe. Az összesen 12,5 órányi expozíciós idő ráfordításával készült fotón a maroknyi előtércsillagtól eltekintve szinte csak rendkívül távoli galaxisokat láthatunk. A kozmológiai kutatások mellett az exobolygó-kutatás terén is nagy várakozás előzte meg a James Webb munkába állását. A távcső egyik erőssége, hogy nagy pontossággal képes távoli bolygók légkörének kémiai összetételét vizsgálni.

Guy J. Consolmagno SJ, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója minapi közleményében emlékeztetett: azokat az űrbeli méréseket, amelyek segítenek jobban megérteni egy bolygó légkörét, éppenséggel egy jezsuita pap, Angelo Secchi végezte 150 évvel ezelőtt egy római templomban. Emellett sokat és előszeretettel emlegetett tény, hogy a Holdon több mint 30 krátert neveztek el jezsuita tudósról – a rend tagjai közül ugyanis számosan jeleskedtek a csillagászat tudományában. Köztük találjuk Hell Miksát vagy Fényi Gyulát, a magyar rendtartomány miskolci gimnáziumának névadóját.

Frissítve: 2022. július 27.