26. nap – A démonok kiűzése

fotó: Lackó Zsuzsa

Azt mondják, ha valamit szépnek látunk, a szépség a mi tekintetünkben van. Ugyanez igaz lehet a rosszaságra, csúnyaságra is. A Szentírás a Sátánról mint “a hazugság atyjáról”, a “vádlóról” beszél. A vádoló hazugság annyira vakká tud tenni minket, hogy ahol jósággal találkozunk, ott is rosszaságot látunk és ítélkezünk.

Az egészséges lelkiség több figyelmet szentel a mindenekben jelenlévő Isten jelenlétére, mint az ördögére; többet időzik az erősségekkel, mint a gyengeségekkel, hiszen azt erősítjük és tápláljuk, amit a figyelmünk középpontjába állítunk.  

A mai nap imamódjának a Lactio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Minden ország, amelyben belviszály támad, romlásba dől, és kő kövön nem marad. Ha a Sátán maga ellen fordul, hogyan maradhat fenn országa? Miért mondjátok, hogy én Beelzebub segítségével űzöm ki a démonokat? Ha én Beelzebub segítségével űzöm ki a démonokat, fiaitok kinek a segítségével űzik ki azokat? Ezért ők lesznek bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával űzöm ki a démonokat, akkor meglepett benneteket Isten országa. Ha egy erős ember teljes fegyverzetben őrzi a maga udvarházát, vagyona biztonságban van. Ha azonban egy nála erősebb támad ellene, akkor elveszi teljes fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt. (Lk 11,17-22)

Gyakorlat:

A mai napon törekedj arra, hogy figyelmed középpontjában a másokban és magadban rejtező erősségek, a szépség és jóság álljon! Amikor este visszatekintesz a napodra, mi tűnik fel?  

Zene:   Alizbar – Dwarves’ songs in hobbit’s hole

 

Frissítve: 2023. március 10.