26. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Az apostolok meghívása (Freskó Kijevben, a Szent Szófia-templomban)

Velence és papszentelés – Ignác és társai Velencében tanítanak

A Párizsban töltött idő után Ignác körülutazta Spanyolföldet, meglátogatta a francia fővárosban tanuló spanyol társai otthonát, és hírt vitt nekik rokonaikról. A csoport azt tervezte, hogy gyalog megy Velencébe.

1536-ban mindannyian összegyűltek Velencében. Miután rövid látogatást tettek Rómában – pápai kihallgatáson voltak, ahol az egyházfő engedélyezte nekik, hogy bármely püspök pappá szentelje őket –, visszatértek Velencébe, hogy hajóra szálljanak a Szentföld felé. Míg az indulásra vártak, ispotályokban dolgoztak és hirdették az evangéliumot. 1537 júniusában pappá szentelték őket. 

A törökök és az itáliai államok közötti politikai helyzet miatt azonban nem indultak hajók a Szentföldre. Így végül a társak átváltottak a B-tervre. 

 

Egy megfontolandó gondolat

Képzeld el, hogy Jézus meghív az evangélium hirdetésére és ördögűzésre. 

Mi az az üzenet, amit szenvedélyesen szeretnél hirdetni? Hogy érzékeled, századunkban mely démonok kiűzésére van a legnagyobb szükség?

 

Szentírási rész:

(A mai napra a képzeleti szemlélődést ajánljuk imamódul)

Azután fölment a hegyre. Magához hívta, akiket ő akart, és azok odamentek hozzá. Létrehozta a Tizenkettőt, hogy vele legyenek, és hogy elküldje őket igét hirdetni. Hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék az ördögöket. (Mk 3,13-15)

 

Zene: Magnificat (gregorián – Hapra Dei)

A velencei Szent Márk tér

Itt prédikálták az első jezsuiták az evangéliumot.

(Fotó: Birger Strahl – Unsplash)

Frissítve: 2022. március 25.