31. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Ignác Ázsiába küldi Xavéri Ferencet (Peter Paul Rubens)

Jezsuita misszionáriusok – Ignác Indiába és Japánba küldi Xavéri Ferencet 

A kereskedelem és a gyarmatosítás miatt Spanyolország és Portugália a gyors terjeszkedés idejét élte. Portugália királya tudatában volt annak, hogy sok tengerentúli gyarmatán hiányzik a vallásos infrastruktúra, így tort ült a törvénytelenség és erkölcstelenség. A pápához fordult azzal a kéréssel, hogy biztosítson számára papokat, akik segítenek civilizálni új tengerentúli területeit. A pápa szaván fogta Ignácot és társait, akik felajánlották szolgálataikat, és azt kérte, hogy két pap menjen misszionáriusként Goába. Amikor Nicholas Bobadilla – akire Ignác választása elsőként esett – megbetegedett, Ignác kötelességének érezte, hogy küldjön valakit helyette. Így, bár nem akarta, barátját, Xavéri Ferencet küldte.

Ferenc 1540 elején indult – ő volt az első jezsuita misszionárius, akit később ezrek követtek. 

Xavéri Ferenc megkapta „a pápa ázsiai nunciusa” címet.

Ezrek hitoktatása és megkeresztelése által lett híressé. 

Bár eredetileg a gyarmatosítók szolgálatára küldték, több sikert aratott a helyi ázsiaiak, mint a portugálok között, akik közül sokan – nem vallásos – száműzöttek és börtönviselt emberek voltak. 

 

Egy megfontolandó gondolat

Lelkigyakorlataiban Szent Ignác azt javasolja, hogy szemléljük a Lélek gyümölcseit.

Tölts ma egy kis időt annak fontolgatásával, hogy hol vannak jelen az életedben a Lélek gyümölcsei. Hol találsz szeretetet, örömet, stb.?

 

Szentírási rész

(A mai napra a Lectio Divina imamódot ajánljuk)

A Lélek gyümölcse pedig a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ilyenek ellen nincsen törvény. Akik pedig Krisztus Jézuséi, megfeszítették testüket a vétkekkel és a kívánságokkal együtt. Ha a Lélek által élünk, járjunk is a Lélek szerint! (Gal 5,22-25)

Zene: Áradj szét, Lélek

Kép: Xavéri Ferenc ereklyéje

Xavéri Ferenc testét Indiában, Goában, a Bom Jesus-bazilikában őrzik. A 17. században készült koporsóján lévő 32 ezüstlap életének eseményeit ábrázolja.  

Frissítve: 2022. március 28.