33. nap – Lelki vakság

 

Fotó: Pásztor Péter

A Jézus korabeli zsidók, bár tanulmányozták az Írásokat, nem ismerték fel őt. Lelki vakságuk okaként Jézus két dolgot említ: nincs bennük istenszeretet, és az Istentől jövő dicsőség helyett egymástól várnak megerősítést. 

Korunk embere is könnyen elveszíti tisztánlátását. Társadalmunkban szinte mindennek az értékességét a gazdasági hasznossága, a piaci erők határozzák meg. S mivel a léleknek nincs piaci értéke, az emberből – gazdaságilag céltudatos életvitelében – könnyen kihal az isten- és emberszeretet, elidegenedettségében pedig megerősítést kap a hozzá hasonlóan gondolkodóktól.  

A mai nap imamódjának a Lactio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Ti azért kutatjátok az Írásokat, mert azt gondoljátok, hogy általuk megtaláljátok az örök életet. Mellettem tesznek tanúságot ezek! Mégsem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen!

Nem emberektől kapok dicsőséget. Egyébként ismerlek benneteket: nincs bennetek Isten iránti szeretet. Én Atyám nevében jöttem, és ti nem fogadtok be; ha más a maga nevében jönne, azt befogadnátok. Hogyan is tudnátok hinni ti, akik egymástól fogadtok el dicsőséget, és nem keresitek azt a dicsőséget, amelyik az egy Istentől jön? (Jn 5,39-44)

Gyakorlat:

A nap folyamán különösen is keresd a nem anyagi értékeket! A nap végén visszatekintve tudatosítsd, mit fedeztél fel, amire eddig vak voltál!

Zene: Pyotr I. Tchaikovsky: The Sleeping Beauty (ballet) op. 66 – cello solo

 

Frissítve: 2023. március 17.