4. nap, Hamvazószerda – Megtérés

Fotó: Laczkó Zsuzsa

Az ősegyházban nagyböjt elején azoknak a bűnbánóknak szórtak hamut a fejére, akik arra készültek, hogy Nagycsütörtökön visszafogadja őket az egyház. Napjainkban mindannyiunknak lehetőségünk van hamvazkodni, mely e szavak kíséretében történik: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel”, vagy pedig „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az Evangéliumban”.

Annak tudatosítása, hogy porból lettünk és porrá leszünk, sok fölösleges szorongástól szabadíthat meg minket. De miről szól a két porállapot közötti élet? Pál megfogalmazásában arról, hogy Krisztus követei legyünk a kiengesztelődés szolgálatában, Isten igazságává váljunk, azaz szeressük ellenségeinket, tegyünk jót gyűlölőinkkel, legyünk irgalmasok…  Ebben áll a szív megtérése.

A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.

Szentírási idézetek:

Szaggassátok meg szíveteket, nem pedig ruhátokat, és térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos ő és irgalmas, türelmes és nagyirgalmú, és szánakozik a bajok felett. (Joel 2,13)

Tehát Krisztus követei vagyunk, azaz mintha maga Isten kérne általunk. Krisztus nevében könyörgünk: engesztelődjetek ki Istennel! Mert azt, aki bűntelen volt, értünk bűnné tette, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne. (Kor 5,20-21)

Gyakorlat: 

Idézd fel életednek azokat a pillanatait, amelyekért hálás vagy! Köszönd meg Istennek, és kérd a kegyelmet, hogy te is úgy tudj bánni másokkal, ahogyan Ő bánik veled! És imádkozz, hogy felismerd Isten gyengédségét és irgalmasságát azokban a pillanatokban is, amelyekért nem éreztél hálát.

Zene: Harpa Dei – 50. zsoltár arámul

 

Frissítve: 2023. február 16.