40. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

„Bimbózó szerelem” (Fotó: Corwinhee – Wikimedia)

A technika vívmányainak alkalmazása – 1554-es stílusban –  Könyvnyomtatás

Az új kollégiumok alapításával megnőtt az igény a diákok körében a könyvekre. Akkoriban a könyvek drágák voltak, és csak korlátolt számban lehetett hozzájuk jutni. Ignác úgy döntött, a lehető legtöbbet hozza ki ebből a viszonylag új technikából, így nyomdát építtetett, hogy viszonylag olcsón lehessen könyveket biztosítani a kollégiumok számára. 

 

Egy megfontolandó gondolat

A Covid-járvány miatti karantén időszaka alatt sok szervezet – az egyházakat is beleértve – az interneten keresztül próbálta elérni az embereket. A Zoom, a Skype és más felületek segítségével léptek kapcsolatba másokkal, ezzel helyettesítették a közvetlen kapcsolatot, hogy megállítsák a vírus terjedését. Sokan úgy érezték, ezek az új kapcsolatteremtési módok segítették a távolabb élőket, hogy ők is az új online közösségek részének érezzék magukat.

Olyan ember vagy, aki próbálja a lehető legtöbbet kihozni az újításokból, vagy arra vágysz, hogy térjen vissza az élet a „normális” medrébe?

Hogyan tudod felhasználni a modern technológiát az evangélium üzenetének terjesztésére? 

 

Szentírási rész

(A mai nap imamódjául a Lectio Divinát ajánljuk)

Szóljak bár az emberek vagy angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, olyan vagyok, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.

Legyen bár prófétáló tehetségem, ismerjem akár az összes titkot és minden tudományt, és legyen bár olyan teljes a hitem, hogy a hegyeket áthelyezzem: ha szeretet nincs bennem, semmi sem vagyok. Osszam el bár egész vagyonomat alamizsnaként, és adjam át testemet, hogy dicsekedjek: ha szeretet nincs bennem, semmit sem használ nekem.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, nem féltékeny, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem tapintatlan, nem keresi a magáét, nem gerjed haragra, nem feltételezi a rosszat, nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal; mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.

A szeretet soha meg nem szűnik. (1Kor 13,1-8)

 

Zene: Szeretethimnusz

A Gutenberg-biblia egy oldala

A kézisajtóval készült könyv ára kb. a fele volt a hagyományos kódexének.

(Fotó: hu.wikipedia.org)

Frissítve: 2022. április 03.