42. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Ignác halála (Peter Paul Rubens)

Ignác halála – Ignác halála Rómában

1556 nyara római hőségének idején Ignác tudta, hogy közeledik a halála. Kötelességtudóan engedelmeskedett az orvosoknak, akik azt javasolták, csukja be az ablakot, és sok takarót tegyen magára, hogy kiizzadja a lázat. Valószínűleg nagy fájdalmai voltak, sokat szenvedett. Július 30-án megkérte titkárát, Juan Alfonso de Polancót, hogy menjen el a pápához és kérjen egy utolsó apostoli áldást. Polanco úgy ítélte meg, hogy a helyzet nem sürgető, így egy nappal elhalasztotta a kérés teljesítését. De amikor másnap reggel meglátta Ignácot, rájött, hogy a halál kapujában áll, így elsietett a pápához. Elkésett. Mire visszatért a pápa áldásával, Ignác már nem élt. Egyedül volt, amikor kora reggel meghalt.

Ignác szűk baráti köre 16 év alatt kitágult, halálakor világszerte közel ezer jezsuita szolgálta az Urat. Ignác fáradhatatlanul dolgozott, hogy támogassa, tanácsokkal lássa el és bátorítsa társait. Szó szerint levelek ezreit írta – jezsuitáknak, barátainak, olyanoknak, akik adományokkal segítették és támogatták a Jézus Társasága műveit. Szabályzatot is írt a rendnek, amely Konstitúciók néven ismert. És ami talán a legfontosabb, ránk hagyta a Lelkigyakorlatokat, mely mű az utóbbi ötszáz évben eredményesen mélyítette el sokak hitét és erősítette bennük a mély vágyat, hogy kövessék és utánozzák Jézus Krisztust.  

 

Egy megfontolandó gondolat

Sok ember számára a halál az az esemény, amivel a legnehezebben bánik az életben.

A keresztény hit egy örömteli új élet reményét kínálja.

Imádkozhatsz azért, hogy megkapd a kegyelmet békével és reménnyel elfogadni a halálodat.

 

Szentírási rész

(A mai napra a képzeleti szemlélődést ajánljuk imamódul)

Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, [és mit igyatok,] se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok! Nem több az élet a tápláléknál, és a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem is aratnak, és csűrbe sem takarnak, mennyei Atyátok mégis eltartja őket. Nem vagytok ti sokkal értékesebbek náluk? Aggodalmaskodásával ugyan ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? Miért aggodalmaskodtok a ruháért? Nézzétek a mező liliomait, hogyan növekednek! Nem fáradoznak és nem fonnak, mégis, mondom nektek, hogy Salamon teljes királyi pompájában sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét – amely ma van, de holnap a kemencébe dobják – így öltözteti Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek? Ne aggodalmaskodjatok tehát: „Mit együnk?”, „Mit igyunk?”, „Mit vegyünk magunkra?!” Mindezt a pogányok hajszolják. Mennyei Atyátok tudja, hogy minderre szükségetek van. Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind megadatnak nektek. Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd törődik magával! Minden napnak elég a maga baja. (Mt 6,25-34)

 

Zene: Loyolai Szent Ignác felajánló imája (R. Cayabyab Ateneo Chamber Singers; ABS-CBN Philharmonic Orchestra)

Szobor Ignác halotti maszkja alapján

A halotti maszk alapján készült bronzszobor Rómában, Ignác szobájában látható.

(Fotó: http://orokvaros.network.hu)

Frissítve: 2022. április 03.