440 éve alapították a kolozsvári jezsuita teológiát

Nemzetközi szimpóziummal ünnepli kettős jubileumát a Babeș–Bolyai Tudományegyetem november 12-én és 13-án. 440 évvel ezelőtt alapították az intézmény elődjét, a kolozsvári jezsuita akadémiát, huszonöt éve pedig az egyetem Római Katolikus Teológia Karát. 

Pénteken délután Erdő Péter bíboros, prímás és Daniel David, a Babeș–Bolyai rektorának előadásai nyitották meg az online konferenciát. Az ünnepélyes alkalmon mások mellett Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Miguel Maury Buendía bukaresti nuncius és Vízi Elemér SJ, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának vezetője is köszöntőt mondott.

November 13-án, szombaton 9 órától Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Gábor Csilla egyetemi tanár, Marton József emeritus egyetemi tanár, illetve Zamfir Korinna egyetemi tanár tartanak előadást. A teológiai kar konferenciára hívta a doktoranduszokat is az évforduló alkalmából.

A rendezvény élőben követhető a Római Katolikus Teológia Kar közösségi oldalán. Aki a Zoomon keresztül szeretne bekapcsolódni az előadásokba, az az itt elérhető űrlap kitöltésével jelentkezhet.

A szimpóziumot megelőző huszonöt napban a kar a RomKat erdélyi katolikus hírportállal együttműködve naponta a teológus évfolyamok egy-egy tagjával készült interjúval idézte fel az elmúlt huszonöt évet; illetve azt a témát járták körül, hogy mit jelent kereszténynek lenni napjainkban.

2007-től a papi szolgálatra készülő teológushallgatók is a Babeș–Bolyai Római Katolikus Teológia Karának keretei között végzik egyetemi tanulmányaikat Gyulafehérváron. Ők is bekapcsolódtak az emlékezésbe, így október 29. óta naponta két interjú segítette a múltidézést, illetve a jövőre tekintést.

Kapcsolódó cikk:

Istenről és a teológiáról nagyon hétköznapian is lehet beszélni – vallja András Csaba SJ. A marosvásárhelyi jezsuita egyetemi lelkész egyik legfontosabb feladatának azt látja, hogy a teológiának korszerű, a mai ember számára érthető, alkalmazható nyelvezetet keressünk.

Frissítve: 2021. november 12.