46. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

A holt Krisztus siratása (Andrea Mantegna)

Nagyszombat – A sírnál töltött nap

Ezen a napon a holt Krisztusra emlékezünk.

Egy csendes nap, amit a sírnál töltünk.

A gyász és veszteség napja.

Képzeld el, mit érezhettek Jézus barátai, a családja és a követői, miután látták kereszthalálát vagy hallottak róla. Világuk darabokra hullott.

Vajon mindezek után elégedetté tudja-e valaha is tenni őket, ha visszamennek halászni vagy adót szedni? 

 

Egy megfontolandó gondolat

Ha valaki meghal, gyakran lemerevedünk, nem tudjuk, mit csináljunk. Jézusnak a feltámadás utáni számos megjelenéséből világosan látszik, hogy követőinek sok időbe telt, míg rájöttek, hogy küldetésük van, amit folytatni kell. Végül a Szentlélek segítségével megértették, amit Jézus megmutatott nekik, és lelkesen másoknak is tanítani kezdtek róla.

Elgondolkodhatunk rajta, hogy vajon a mi hitünkre mi jellemző: nagyszombat reménytelensége vagy a pünkösdi lelkesedés? Milyen ajándékot, kegyelmet kérhetünk, hogy lelkesítsen, megelevenítsen minket? 

 

Szentírási rész

(A mai napra a képzeleti szemlélődés imamódot ajánljuk)

Volt egy Arimateából, a júdeaiak egyik városából való, József nevű ember, a nagytanács tagja, derék és igaz férfi, aki nem értett egyet a többiek határozatával és eljárásával, és aki maga is várta Isten országát. Elment Pilátushoz, és elkérte Jézus testét. Aztán levette, gyolcsba göngyölte, és elhelyezte egy sziklába vágott sírboltban, amelyben még soha senki sem feküdt. Az előkészület napja volt, és már majdnem megkezdődött a szombat.

Elkísérték őt az asszonyok, akik vele együtt jöttek Galileából, és megnézték a sírboltot, meg azt is, hogyan helyezték el a testét. Aztán visszatértek, illatszereket és keneteket készítettek. A szombati nyugalmat megtartották a parancsolat szerint. (Lk 23,50-56)

Zene: Adagietto Mahler 5. szimfóniájából (Myung-Whun Chung vezényletével az NHK Symphony Orchestra)

Javasoljuk, hogy e sorozat folytatásaként vegyél részt egyénileg kísért lelkigyakorlaton. Személyesen és online is van rá lehetőség. (www.manreza.hu)
Holnap lesz a sorozat utolsó napja. Ha hasznosnak találtad, kérünk, fontold meg, tudnád-e adománnyal támogatni e nagyböjti felkészülés elkészültét és a jövőbeni lelkigyakorlatokat. (https://jezsuita.hu/online-nagybojti-lelkigyakorlat-tamogatas/)
Frissítve: 2022. április 13.