47. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Krisztus feltámadása (Pieter Coecke van Aelst, fotó: Jean-Pol Grandmont)

 

Húsvét vasárnapja – Krisztus feltámadt, alleluja!

Vannak olyan keresztény irányzatok, amelyekben Jézus feltámadása a halálának nem szükséges járuléka. Ezen elméletek szerint Jézus halála emberi áldozat volt, ami jóvátette az emberi bűnt. Ez azonban kevéssé illeszkedik Jézus életéhez, amely betegek gyógyításával, sőt, halottak életre keltésével telt. Jézus inkább vissza akarja hozni az embereket az életbe a szeretetével, mintsem hogy szenvedésre és halálra buzdítaná őket. 

Szent Ignác a lelkigyakorlatait olyan imasorozattal zárja, amely arról szól, hogy Jézus a feltámadása után megjelenik követőinek. Bátorít, hogy imádkozzunk azért az örömért, amit a feltámadt Úr élt át. Az a reményünk, hogy ha elvégezzük a lelkigyakorlatokat, a feltámadt Krisztusban való öröm tapasztalatával, valamint Isten és a felebarát szolgálatának mély vágyával fejezzük be. A feltámadás kinyilatkoztatja számunkra, hogy a halál nem jelenti a véget, hogy van élet a halálon túl. Szent Pál ezt nagyon világossá teszi a korintusiaknak írt első levelében. 

 

Egy megfontolandó gondolat

Kérd ma Istentől, hogy a most következő húsvéti időszakban megtapasztalhasd az örömöt azzal a mély vággyal együtt, hogy szeretettel viszonyulj Istenhez, azokhoz, akikkel találkozol, és az egész teremtett világhoz.

 

Szentírási rész

(A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk)

De Krisztus feltámadt a halottak közül mint az elhunytak zsengéje. Mivel ember által jött a halál, ember által jön a halottak feltámadása is. Mert ahogy Ádámban mindnyájan meghalnak, úgy Krisztusban majd mindnyájan életre is kelnek. Mindenki a maga rendje szerint: először a zsenge, Krisztus, azután, eljövetelekor, a Krisztushoz tartozók. Azután jön a vég, amikor átadja az uralmat Istennek, az Atyának, amikor majd semmivé tesz minden fejedelemséget, minden hatalmat és erőt. Mert addig kell uralkodnia, míg valamennyi ellenségét lába alá nem veti. Utolsó ellenségként a halál semmisül meg. (1Kor 15,20-26)

 

Zene: Gloria (Vivaldi – English Chamber Orchestra, vezényel: Vittorio Negri, szólisták: Felicity Lott, Margaret Marshall, Birgit Finnila, John Alldis Kórus)

Ma van a sorozat utolsó napja. Ha hasznosnak találtad, kérünk, fontold meg, tudnád-e adománnyal támogatni e nagyböjti ráhangolódás elkészültét és a jövőbeni lelkigyakorlatokat.
Szívesen tudnál többet Szent Ignácról? Olvasd el az Egyedül, gyalog címmel nemrégiben megjelent életrajzát! A könyvet a Jezsuita Kiadó webshopjában április 30-ig az “egyedul2022” kuponkóddal 30% kedvezménnyel vásárolhatod meg. 
Személyesen “találkoznál” Szent Ignáccal? Tarts velünk és nézd meg elsőként június 28-án az Erkel színházban Szent Ignác életéről készült musicalt!
Frissítve: 2022. április 13.