5. nap – Válaszd az életet!

Fotó: Pásztor Péter

Döntési helyzeteinkben alapvetően két út között választunk. Az önközpontúság útján saját dicsőségünket, hatalmunkat, kényelmünket, biztonságunkat keressük; az istenközpontúság útján – leginkább felebarátaink szolgálata által – Istent dicsérjük, tiszteljük és szolgáljuk. Előbbi út a halálba, utóbbi az életre vezet. 

Jézus az élet teljességére hív, és szeretne megszabadítani minket az önmagunk körül forgástól. Istenközpontú figyelemmel örömünket tudjuk lelni a teremtett világban, életünket pedig olyan ajándéknak tekintjük, amelyet arra kaptunk, hogy másoknak ajándékozzuk, és ezáltal ők is teljesebb életet élhessenek.   

A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.  

Szentírási idézetek:

Nézd, eléd tártam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is… Tanúul hívom ma az eget és a földet, hogy elétek tártam az életet és a halált, az áldást és az átkot! Válaszd az életet, hogy élj te is, és utódaid is! Szeresd az Urat, a te Istenedet, engedelmeskedj szavának, ragaszkodj hozzá – hisz tőle függ életed és napjaid hosszúsága –, hogy sokáig lakhass azon a földön, amely felől megesküdött az Úr a te atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak, hogy nekik adja. (MTörv 30,15.19-20)

Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye fel naponta keresztjét, és kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszíti, de aki értem elveszíti az életét, megmenti azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszíti vagy romlásba viszi? (Lk 9,23-25)

Gyakorlat:

Egy lapot ossz fel két oszlopra. Az egyikben sorold fel mindazokat a dolgokat, eseményeket, amelyek életadóak számodra, a másikban pedig azokat, amelyek elfojtják benned az életet. Írj le mindent, ami eszedbe jut! Mi tűnik fel? Mire szánsz több időt és figyelmet?

Zene: Jamie Cortez: Take up your cross

 

Frissítve: 2023. február 22.