7. nap – Az ítélkezésről

Saját életünkben nemegyszer megtapasztaltuk már Isten megbocsátó, gyengéd szeretetét.  Mindennapi életünkben azonban gyakran mégsem ezt a szerető irgalmasságot képviseljük, szívesen foglalkozunk mások hibáival, gyengeségeivel. Időnként mások lenézésével, elítélésével próbáljuk hangsúlyozni saját értékességünket vagy igazolni gyengeségünket.

Jézus eljárásmódja más. A mindenki által megvetett Léviben – akit talán mai fogalmaink szerint egy drogkereskedőhöz hasonlíthatnánk, aki mások nyomorúságán gazdagodik meg – meglátja a gyógyulás vágyának szikráját, és követésére hívja. Nem az ítélkező igazakhoz fordul, hanem a bűnösöket hívja megtérésre. 

A mai nap imamódjának a képzeleti szemlélődést ajánljuk.  

Szentírási idézet:

Ezután kiment. Meglátott egy Lévi nevű vámszedőt, aki a vámnál ült. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az otthagyott mindent, felkelt, és követte. Lévi nagy vendégséget készített neki a házában, és nagy sokaság volt ott. Vámszedők és mások, akik velük együtt telepedtek asztalhoz. A farizeusok és a közülük való írástudók zúgolódtak, és ezt mondták tanítványainak:

– Miért esztek és isztok a vámszedőkkel és a bűnösökkel együtt?

Jézus így válaszolt nekik:

– Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek. (Lk 5,27-32)

Gyakorlat:

Készíts listát azokról a dolgokról, amelyeket a leginkább lenézel, elítélsz másokban!

Tartsd ezt a listát nagy becsben, hiszen szinte egészen biztosan azokat a tulajdonságokat írja le, amelyeket a legkevésbé akarsz elismerni önmagadban. Jézus épp ezekben a gyengeségeidben szeretne gyógyítani, meghívni téged.

Zene: Aprite le porte a Cristo – Inno al San Giovanni Paolo II.

 

Frissítve: 2023. február 22.