8. nap – Nagyböjt Loyolai Szent Ignáccal

Közeledő vihar – Ethan Weil fotója az Unsplash weblapon

A spanyol korona támogatója – Nájera hercegének szolgálatában

Iñigo 1517-ben, huszonhat éves korában hagyta el Madridot. Egy másik távoli rokonához, Antonio Manrique de Larához, Nájera hercegéhez ment Navarrába, egy olyan királyságba, mely a Pireneusok közepén, a francia-spanyol határon volt. Navarra (a Pireneusok déli része) nem sokkal azelőtt került spanyol uralom alá. 

A navarraiak nem örültek függetlenségük elvesztésének. Indulataik középpontjában a herceg mint a terület alkirálya állt. Iñigo a következő négy évet a herceg udvaroncaként, egyfajta bizalmi embereként, jobbkezeként töltötte. Diplomatikusságával és arisztokrata viselkedésével hasznosnak bizonyult a számtalan tárgyalásban, mely a béke fenntartására irányult a terület háborúzó csapataival.   

 

Egy megfontolandó gondolat

Ahogy felnőtté értél, felfedezted, hogy vannak olyan készségeid és képességeid, amelyekre mások is támaszkodni tudnak? Mely személyes ajándékaidért szeretnél különösen is hálát adni Istennek? 

 

Szentírási rész

(A mai nap imamódjának a képzeleti szemlélődést ajánljuk)

„Ezután a tömeghez is szólt: »Amikor látjátok, hogy nyugatról felhő támad, mindjárt azt mondjátok: ‘Jön az eső’, és úgy is lesz; amikor délről fúj a szél, azt mondjátok: ‘Forróság lesz’, és meglesz. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni, ezt az időt miért nem tudjátok hát megítélni? Miért nem jöttök rá magatok, hogy mi az igazságos?

Mikor pedig ellenfeleddel az elöljáróhoz mész, útközben igyekezz megegyezni vele, nehogy a bíróhoz hurcoljon, s a bíró átadjon a börtönőrnek, a börtönőr pedig tömlöcbe vessen. Mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó fillért is meg nem fizeted.«” (Lk 12,54-59) 

 

Zene: Minden rendben lesz (Shaun Garrison)

Szűz Mária gyermekével

 

Középkori szobor Nájera monostorának templomában. Kétségtelenül Ignác is láthatta, amikor a herceg szolgálatában állt.

(Fotó: Carlos Teixidor, Wikimedia)    

Frissítve: 2022. március 07.