Bubnó Márk és Elek László SJ a Páternoszterben
Újdonság: letölthető jezsuita naptár 2022-re
Egyedülálló kötet a jezsuiták hazai történetéről
Már meg lehet rendelni a jezsuita társasjátékot!

Boldoggá avatás A hit és az igazságosság salvadori vértanúi: boldoggá avatják Rutilio Grande jezsuitát és társait

A szegény földművesek között missziós tevékenységet végző Rutilio Grande jezsuitát két laikus munkatársával, Manuel Solórzanóval és Nelson Rutilio Lemusszal együtt gyilkolták meg 1977-ben. Cosma Spessotto ferences atyát pedig 1980-ban lőtték le. Az elnyomott társadalmi rétegekért kiálló katolikus mártírokat január 22-én, helyi idő szerint 17 órakor avatják boldoggá San Salvadorban. Írásunkban életüket és mártírhalálukat elevenítjük fel.

R.I.P. Búsné Pap Judit, a magyar jezsuiták munkatársának halála és temetése

„Már nem tudott beszélni, de az arca annál inkább: békét sugárzott, mint aki odaátra néz és látja az Örökkévalót.” Január 2-án hajnalban elhunyt Búsné Pap Judit, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának kedves munkatársa. Temetése január 24-én, hétfőn 11:15 órakor lesz Budapesten a Farkasréti temetőben, majd ugyanaznap 14 órakor hálaadó szentmisét mutatunk be az életéért a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban.

MBJ Jubileumi, 75. Management by Jesus vezetőképző szeminárium Kiss Ulrich SJ-vel Máriabesnyőn

Már lehet jelentkezni a soron következő, Szent Márk evangéliumára építő Management by Jesus vezetői tréningre! A jubileumi, 75. MbJ-hétvége Kiss Ulrich jezsuita és Szenczi György tréner vezetésével Máriabesnyőn lesz 2022. február 24. és 26. között, ide várjuk az érdeklődőket. A kurzus összhangba hozza az evangéliumot, a Szent Ignác-i lelkiséget, a modern vezetői szakirodalmat és az előadó gazdag tapasztalatát. Jelentkezési határidő: 2022. január 31.

Álláshirdetés Pultost keres a Loyola Café

A Párbeszéd Háza alagsorában működő étterembe és kávézóba napközbeni – 9.00 és 16.00 közötti – feladatokra keresnek részmunkaidős kollégákat. Beosztás hétfőtől péntekig napi 4, illetve 6 órában, a hétvége szabad. A részletekről személyesen lehet érdeklődni a Loyola Caféban a Horánszky utcában, vagy e-mailben a  címen. Jelentkezés a vendéglátóhely Facebookon közzétett hirdetésében.

Álláshirdetés Üzemeltetési asszisztenst keresnek a jezsuiták

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya főállású üzemeltetési asszisztens munkatársat keres. A feladat ingatlanok üzemeltetéséhez kapcsolódó irodai adminisztrációs feladatok ellátása, kapcsolattartás bérlőkkel, vállalkozókkal, megrendelések kezelése, közmű ügyintézés, szerződések nyilvántartása, adatszolgáltatás, kimutatások készítése, részvétel ingatlanüzemeltetési területhez kapcsolódó projektekben. Jelentkezni január 31-ig lehet.

Hivatás Válságból esély: mire tanít a jezsuiták számának megfeleződése Nagy Bálint SJ szerint?

Ferenc pápa: A jezsuiták számának megfeleződése leckét ad alázatból címmel közölt kivonatot még tavaly decemberben a katolikus.ma arról a beszélgetésről, amelyet az egyházfő a görögországi jezsuitákkal folytatott. Az alábbiakban az Athénban elhangzottakat ismertetjük Bárdi Zoltán fordításában, majd Nagy Bálint SJ írását közöljük. A magyar rendtartomány hivatásgondozóját arra kértük, fejtse ki véleményét arról, szerinte mire tanít és indít a statisztika.

FFJA Átfogó ökológia – teremtésvédelmi fórumsorozatot indít a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia

Az egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozza meg az FFJA legújabb programsorozata. Az Átfogó ökológia első, január 27-iki alkalmán Nevelős Gábor jezsuita és Dr. Benedek József, a Kolozsvári Fenntartható Fejlődés Kutatási Központ igazgatója ad elő a hit és a tudomány partnerségéről. 

Afrika „De mit adtak nekünk a jezsuiták?” Válasz Afrikából

A jezsuita szerzetes az ignáci lelkiség szerint éli a mindennapjait, és a krisztusi üzenet mentén igyekszik alakítani környezetét, a társadalmi és kulturális valóságot. A Nigériában, Ghánában, Sierra Leonéban és Gambiában élő jezsuita közösségek elöljárójaként ez sokszor komoly kihívást jelent és nagyfokú rátermettséget igényel – Chukwuyenum Afiawari mégis átlagos, hétköznapi emberként jellemzi magát. Répa Anita interjúja az észak-nyugat afrikai rendtartomány vezetőjével.

 

Hivatás

Elmélkedések

Jezsuita arcok

Sajgó Szabolcs