A hagyományos és a modern ötvözete: így néz ki a Jézus Szíve Jezsuita Templom új oltára

Fotók: Pásztor Péter

A pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom kívül-belül történő megújításának részeként a szentély bútorzata is átalakult. A hetvenes években készült, a hívekkel szemben történő misézésre alkalmas mobil/mozdítható oltár az altemplomba kerül, és helyét a környezetbe jobban illeszkedő, egyszerűséget és letisztultságot sugárzó ­oltár veszi át.

Mivel az épület födémzete nagy terhelést nem tesz lehetővé, a 120x120x120 cm-es szerkezet az egyik legmasszívabb nemes fából, tölgyből készült, tetején egy 130 kilós gránitlappal, benne a rend alapítója, Loyolai Szent Ignác ereklyéjével. Az oltár előoldalán a Jézus nevét idéző – a jezsuiták címerében is megjelenő – IHS monogram szerepel, ezzel utalva a templom rendi kötődésére.

A bútorzat a templom lelkipásztori munkacsoportjának koncepciójához igazodva, az egyházmegye liturgikus bizottságának jóváhagyásával készült Dragonits Márta belsőépítész tervei alapján. Az oltár színe, illetve kőanyaga a templom jellegzetes, sötétszürke oszlopsoraira rímel, s köréje stílusban és anyagban illeszkedő, szintén gránitbetétes ambó, valamint új ülőalkalmatosságok is készültek.

Az oltárt Cserházi Ferenc püspök szenteli fel szeptember 7-én a 11 órakor kezdődő szentmisén, melyen a magyar rendtartomány alapításának 110. évfordulójáról emlékezik meg a jezsuita közösség.

Frissítve: 2019. szeptember 05.