A Jezsuita Menekültszolgálat tavaszi hírei

Az alábbiakban Mezei Virág és Kiss Ferenc SJ beszámolóit olvashatják barátaink.

Német vendégek a JMSZ-nél

Február 24-én a JMSz a németországi Evangélikus Diakónia hét munkatársát látta vendégül. A nagyjából kétórás, kötetlen beszélgetés alkalmat adott arra, hogy megosszuk egymással a menekültekkel végzett munka tapasztalatait, nehézségeit, illetve közösen keressük az – akár országhatárokon is átnyúló – együttműködés módjait.

A tapasztalataink természetesen több esetben is eltértek egymástól, többek között abból kifolyólag, hogy Magyarország Németországgal ellentétben ún. tranzitország, a menedékkérők a legtöbb esetben csak áthaladnak rajta, és máshol szeretnének letelepedni. Ebből következik, hogy gyakran teljesen más jellegű kihívásokkal nézünk szembe, mint egy olyan ország, amely tényleges, végső úti célja az Európába érkezőknek.

Ezzel együtt az is látható volt, hogy munkánk során számos olyan szituációval szembesülünk, amelyek német kollégáink számára sem voltak ismeretlenek. A menekültek társadalmi integrációját, a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket ugyanazok a tényezők nehezítik mindkét országban.

Inspiráló volt egy kis időre más szemszögből, mások szemével látni a saját munkánkat, küldetésünket. A német Evangélikus Diakónia delegációjának köszönjük az érdeklődést és a megtisztelő figyelmet, a magyar Diakóniának pedig a közreműködést abban, hogy ez a kapcsolat létrejöhessen.

ElmenekülŐk, JMSZ Filmklub

Április 17-én az ElmenekülŐK filmklub második alkalmának adott otthont a Párbeszéd Háza. Ezúttal Christopher Eder és Jonas Eisenschmidt Imbiss című filmjét tekinthették meg az érdeklődők.

Az Imbiss egy görög menekülttáborban, Lesbos szigetén játszódik, 2015 nyarán. Egy helyi család büfét üzemeltet a tábor bejáratánál: az ő mindennapjaikat, a menekültekkel való kapcsolatukat, a felmerülő hétköznapi problémákat mutatja be a film, mindenfajta pátosz vagy heroizmus nélkül.

Önös, üzleti érdektől vezérelve kihasználják a menekült személyek nehéz helyzetét? Vagy helyi szinten spontán választ adtak a kialakult helyzetre, és az emberek igényeire? Esetleg a kettő között van az igazság? Lehetséges, hogy mindkettő igaz? Feltétlenül rossz, hogy az üzleti lehetőséget látták meg a menekült tömegekben?

Hasonló kérdésekre kerestük a választ a film utáni kötetlen beszélgetés során. Egyetlen végleges, megnyugtató választ természetesen nem találtunk, és sosem fogunk találni, hiszen egy válságnak vagy társadalmi konfliktusnak minden esetben rengeteg dimenziója és összetevője van. A valóságot hamisítjuk meg, ha ezek közül kiemelünk egyet, és a többinek nem tulajdonítunk jelentőséget.

Egyszerű válaszokat ugyan továbbra sem ígérünk; de a filmklub további alkalmaira mindenkit szeretettel várunk, aki egyszerű válaszok és a helyzet egyoldalú bemutatása helyett arra érez igényt magában, hogy másokkal együtt gondolkodjon, kérdéseket tegyen fel; meghallgassa a többiek és megossza a saját tapasztalatait.

A filmklub következő alkalmán, május 15-én 17.30 órától a Black man not identificate című spanyol filmet (2017, 15 perc, rend.: Javier Extremera Rodríguez) vetítjük.

További hírek

Április hónap első örvendetes újdonsága volt a JMSz-ben, hogy megjelent az “A befogadás útján” című, iskolai befogadást segítő munkafüzeteinket kísérő módszertani útmutató is, mely első sorban a pedagógusoknak szól.

A megjelenés apropóján pedagógusi műhelynapot szerveztünk. Az érkezők közül többen olyan iskolákban dolgoznak, ahova menekült gyerekek is járnak, de volt olyan is, aki hit- és erkölcstantanárként azért jött el, hogy majd a befogadás témájában jól felkészült órát tarthasson az osztályának, amely még egyáltalán nem találkozott menekültekkel.

A szociálpszichológiai tartalmú játékok, a fogalomtisztázó prezentációk, az őszinte tapasztalatcsere és a közös gondolkodás és ötletelés minden résztvevő számára megerősítő és lelkesítő volt. Felmerült, hogy hasonló műhelyalkalmakat tarthatnánk tanári csoportoknak, szülői munkaközösségeknek vagy a cselekvő szeretet lehetőségeit kereső bármely csoportnak. Kérjük, ha tudtok érdeklődőkről, irányítsátok őket bátran hozzánk, kellő számú jelentkező esetén nagyon szívesen szervezünk további ilyen műhelyalkalmakat!

A módszertani füzet és a beszámoló a műhelynapról megtalálhatóak a jmsz.hu honlapon.

Elkezdtünk családi szabadidős programokat szervezni az általunk segített menekült családoknak. A tervek szerint kb. havonta egy ilyen alkalmat szervezünk. Ebben a hónapban egy animációs filmet néztünk meg moziban, a támogatottjaink közül 6 gyerek és 2 szülő részvételével.

Két örömteli informális találkozóra is sor került az elmúlt hetekben. Megoszthattuk információinkat, kicserélhettük tapasztalatainkat és együtt tekinthettünk előre a jövőre. Az egyik alkalommal egy kedves barátunk, a Taizé-ben élő András testvér látogatott meg minket, a másik alkalom pedig egy nagyobb csoporttal, az evangélikus egyház Diakonia nevű szeretetszolgálatának németországi képviselőivel való megbeszélés volt.

A ráadás jó hír az FFA, illetve az IPM munkájáról szól. Mivel a közös irodában kicsit egymás munkájába is belelátunk, osztozunk egymás sikerében és örömében is. Így vállalkoztam, hogy írok arról, hogy hosszabb előkészítő munka után a német Zentrum für Ignatianische Pädagogik által kiadott 11 féle imakártya magyar fordítása és nyomtatása elkészült.

A kártyák között találhatóak klasszikus imák, mint az examen, a rózsafüzér vagy a Jézus-ima, vannak csoportos munkát és kommunikációt segítő módszerek, de találhatunk köztük a lelkek megkülönböztetéséhez, a jó döntéshez tanácsokat kínáló kártyát is. A kártyák megtekinthetőek a http://faludiakademia.hu/imakartya-sorozat/ oldalon. A megszokott szép kivitelben nyomtatott kártyákból rendelhető 11 kártyás vegyes csomag, vagy az egyes kártyákból nagyobb mennyiség az  címre írva.

Továbbá hamarosan tovább bővül a kínálat egy 12-ik kártyával, a Laudato Si’ jegyében. Az imát kidolgozó amerikai rendtársak engedélyével, egy ún. “ökológiai examen”-es kártya fordítása is elkészült, valamint a témával való imádkozást egy kis füzet is segíti. Reméljük hamarosan ezek is megérkeznek a nyomdából! Kérjük terjesszétek, népszerűsítsétek őket!

Frissítve: 2018. május 25.