A jezsuita rendalapító egyedi formátumú zarándokzsebkönyve a Szent Ignác-év első kiadványa

Fiataloknak szánt lelki útikalauzzal és garázsvásárral nyitja a Szent Ignác-évet a Jezsuita Kiadó. Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából jelenik meg a fiatal felnőtteknek szóló Zarándokzsebkönyv, mely száz ignáci idézet, a hozzájuk fűzött reflexiós kérdések, illetve egyedi formája és grafikái segítségével vezet be a jezsuita spiritualitásba.

„Szent Ignácot bejelölted már? Követnéd? Ha nem, akkor ezennel ajánlom mint megbízható – így mondják? – influenszert. Sokan befolyásolnak már gondolataikkal, életstílusukkal, lényük kisugárzásával. Megéri esélyt adni annak, akit erre érdemesnek mondanak. Engedd, hogy hasson rád Loyolai Szent Ignác!”

A fenti szavakkal ajánlja a kötetet az előszót jegyző Lukács János SJ, a magyar jezsuiták dobogókői lelkiségi központjának vezetője. Az ignáci idézeteskönyv műfaja igazi hungarikum: Ignáci Szikrák címmel Hevenesi Gábor magyar jezsuita adta ki 1713-ban Nagyszombatban a Loyolai Szent Ignácnak tulajdonított mondásokból álló leghíresebb gyűjteményt. Ennek az azóta számtalan nyelvre lefordított és magyarul is sokszor megjelent kiadványnak legújabb kistestvére a Jezsuita Kiadó új könyve.

A Zarándokzsebkönyv száz, többségében a „szikrák” között nem szereplő, és részben magyarul első alkalommal olvasható ignáci idézetet tartalmaz, és Szent Ignác gondolatait reflexiós kérdésekkel kíséri-kommentálja.

„Az idézetek és a kérdések szempontjainak segítségével belső zarándokutat járhatsz. Mindegy, hogy sorban haladsz-e végig a kérdéseken, vagy véletlenszerűen, az a fontos, hogy szánj időt Ignác szavainak ízlelgetésére és válaszaid megfogalmazá­sára. Ezeket akár fel is jegyezheted, a könyvecske formátuma erre is lehetőséget ad. S vissza-visszatérhetsz olyan témákhoz, kérdésekhez, amelyek különösen is megmozgattak”

– kínál használati útmutatót a zsebkönyv forgatásához Tornya Erika RSCJ, a kötet ötletgazdája és szerkesztője.

A Jezsuita Kiadó szándéka az volt, hogy a kiadvány formájával is segítse áthidalni az ötszáz év távolságot, utat nyisson egy mai szemmel is meglepően modern gondolkodású spirituális mester világába, és a kiadvány meditációs ima, lelkigyakorlat vagy éppen zarándoklat során is használható legyen. A kötet a kérdések közvetlen stílusával, erőteljes fekete-fehér színeivel és az idézetek vizuális megjelenítésével is a Szent Ignáccal és az ignáci gondolatvilággal még csak ismerkedő fiatalokat szólítja meg.

A megszokott olvasási komfortzónából már a kisalakú, spirálozott könyv formátuma kiszakít: ellenáll az átlapozásnak, ellenben kínálja magát a nyitva tartásra, illetve az alkalomszerű kézbevételre; megengedi, hogy csak Ignác szavait olvassuk, vagy hogy együtt tartsuk szem előtt a kérdéseket és az idézeteket. (A könyvterv és az illusztrációk Jónás-Meszleny Anna munkái.)

A kiadvány a május 20-án kezdődő Szent Ignác-év nyitóünnepségére jelenik meg. A könyv ára szimbolikus: az 1521 forintos összeg Loyolai Ignác ötszáz évvel ezelőtti megtérésének esztendejére emlékeztet. Az újdonság elsőként a Jezsuita Kiadó könyvesboltjában, a pesti Jézus Szíve-templomban lesz elérhető, illetve május 20-tól megrendelhető a jezsuitakiado.hu webáruházból.

A Zarándokzsebkönyv, a Jezsuita Kiadó idei könyvújdonságai és legnépszerűbb kiadványai, valamint A SZÍV jezsuita magazin lapszámai rendkívüli kedvezménnyel lesznek beszerezhetők május 23-án, vasárnap a Jézus Szíve-templom kertjében megrendezendő pünkösdi garázsvásár keretében.

Frissítve: 2021. május 18.