A jezsuitákhoz kötődő tehetséges fiatalok szemléletformálása és alumniközösségük építése – Pályázati beszámoló

2019. július 1. és 2020. december 31. között több programot is sikerült  megvalósítanunk pályázati forrás bevonásával. Programjainkkal a hozzánk kapcsolódó fiatalok, különösen a jezsuita intézményekben tanuló és végzett tehetséges öregdiákok számára kívántunk lehetőséget nyújtani a közösség formálására, annak megerősítésére, továbbá a szakmai kompetenciák fejlesztésére. Célunk az volt, hogy ezzel a lehetőséggel ösztönözzük a fiatalokat a hosszú távú közösségépítésre és a példaértékű társadalmi felelősségvállalásra.

2019 októberében egynapos Management by Jesus-szimpóziumot szerveztünk, melynek fő témája a családi vállalkozások, nemzedékek együttműködése, az utódlás kérdése volt. Kiss Ulrich jezsuita atya mellett olyan előadók szerepeltek a programban, akik nagy múltra visszatekintő magyar családi vállalkozás vezetői, de volt köztük vállalkozások működését kutató, tudományos alapokat bemutató egyetemi oktató is.

A szimpózium előadói voltak: Dr. habil Málovics Éva, Dr. Wieszt Attila, Boross Dávid, Kelényi-Szamos Gabriella, Szepesi Balázs, Holman Attila, Béress Marcell, Kelényi Kolos. Magyar kis- és középvállalkozók mellett olyan hallgatók, fiatalok is jelen voltak, akiknek szűk rokonságában családi vállalkozások működnek, vagy vállalkozási ötleteik vannak.  

2020. novemberében valósult meg a marosvásárhelyi kollégiumunk számára szervezett online képzés, mely az alapvető médiaműfajok ismeretén túl gyakorlati lehetőséget is biztosított, így a program kézzelfogható eredményeként kiadvány készült a kollégium életéről.

Öregdiákjaink közösségépítő programjait a járványügyi helyzet miatt az online térben valósítottuk meg, a támogatásból finanszírozott eszközökkel. A futó önkéntesmunkákba a távoktatással kapcsolatos, segítő mentorálásba való bekapcsolódást tettük lehetővé, melynek révén a résztvevők megoszthatták a tapasztalataikat.

Három streamelt eseményt hoztunk létre: (1) Öregdiákok a hivatásukról beszélgettek az anyaintézmény hivatásgondozójával; az online eseménybe a Facebook segítségével lehetett bekapcsolódni. (2)-(3) A kialakult hagyományokat folytatva, de a járványügyi helyzetet figyelembe véve két online adventi szentmisét közvetítettünk az öregdiákoknak. A technikai eszközök által közvetített események, pulóverek az alumni identitástudatot erősítették.

Vezetői készségek fejlesztésére két online tréningalkalmat hozunk létre a a pályázat időtartama alatt. A fiataloknak lehetőséget adtunk arra, hogy vezetői készségeiket (csapat-, időmenedzsment, konfliktuskezelés, stb.) megismerjék. A tréning során a fiatalok kérdéseiket, céljaikat, terveiket ismertették.

Sajnos a járványügyi helyzet miatt több programunkat is online kellett megvalósítanunk. Mégis a technikai megoldásoknak köszönhetően többen, olyanok is bekapcsolódhattak a közvetítésekbe, akik egyébként személyesen nem tudtak volna részt venni.

A szervezett programok az NTP-TFV-19-0061,  A jezsuitákhoz kötődő tehetséges fiatalok szemléletformálása és alumniközösségük építése című pályázat keretein belül valósultak meg.

Frissítve: 2021. január 29.