A Jézus Szíve Jezsuita Templomot érintő orgonarekonstrukció és felújítás

A Jézus Szíve Jezsuita Templom első orgonája 1894-ben készült el az aradi Dangl-műhelyben, ám a hangszer – az 1884 óta szinte változatlan formában megőrzött művészi fa orgonaházat leszámítva – végletesen leromlott, koncert- és liturgikus használatra méltatlanná vált. A műemlékrekonstrukció mellett a cél az volt, hogy kívülről az eredeti állapotot idéző, belsejében a legmodernebb technikát rejtő, és a templom adottságaihoz mérten a legsokoldalúbb, stílushű módon három manuálosra kibővített hangszer szülessen.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kivitelezésre 2018 novemberében kötöttünk szerződést az AerisOrgona Kft.-vel. A megújult, kibővült hangszer összeépítése a templomban 2019. novemberében kezdődött meg. Az orgona a karácsonyi éjféli mise előtt szólalt meg először nyilvánosan, s azóta folyamatos liturgikus használatban van. A hangolás és az intonáció (a hangszínek és arányok finombeállítása), illetve a digitális vezérlés véglegesítése szándékaink szerint 2020. április 27-ére, a templom, illetve az orgona felszentelésének 111. évfordulójára készült volna el – a koronavírus és a karantén azonban keresztülhúzta terveinket, így a hangszer megáldására az Ars Sacra Fesztivál keretében, 2020. szeptember 13-án került sor.

Az orgona elbontása és visszaépítése mellett elkészültek a megújult hangszer fogadásához és több évtizedes zavartalan üzemeltetéséhez szükséges esztétikai és épületgépészeti felújítások, amelyekre a Bádog-Dob Kft-vel kötöttünk vállalkozási szerződést. Megújult a templom teljes tetőhéjazata, erősáramú elektromos hálózata, világítástechnikája, megtisztítottuk a főhajó belső falfelületeit és burkolatait. A megnövelt szentélyi járófelület padlófűtést és új burkolatot kapott, továbbá egységes, új liturgikus bútorzatot készíttettünk. A tetőfelújítás során az épületegyüttes Mária utcai tetőterében, az egykori rendház rekreációs helyiségei területén közösségi és irodahelyiségeket alakítottunk ki.

Az alábbiakban a temlomfelújításról láthatók további fotók:

Vissza a Csávossy-program főoldalára

Frissítve: 2020. november 13.