A kérdéseket csak a szeretet erejével tudjuk megválaszolni – Pedro Arrupe és a Jézus Szíve tisztelet

Jézus Szent Szívének ünnepe közeleg, és a közelmúltban elindult a legendás jezsuita generális, Pedro Arrupe boldoggá avatási eljárása Rómában. Ezek apropóján vegyünk újra elő egy igencsak figyelemreméltó buzdítást, amit Pedro Arrupe nem sokkal az agyvérzése előtt adott közzé. Ez volt az utolsó írása.

A szöveg az eltelt időben semmit nem vesztett az erejéből, ma is kihívást jelent számunkra, különösen az apostoli preferenciáink fényében. Arrupe egész életének és apostoli dinamizmusának már a noviciátus kezdete óta a jellemzője volt a különleges kötődés Jézus Szent Szívéhez.

Az 1981. február 6-án kiadott szöveg, amit Arrupe atya az egész Jézus Társaságának címzett, így kezdődik: „Azt hiszem, most valami olyasmit mondok a Társaságnak, amit nem tudok magamban tartani. A bizonyosság mindig újra és újra megjelenik és növekszik bennem, hogy nagyon nagy értéke van az olyan mély lelkiségnek, amit a pápák »legfelsőbbnek« neveztek.  Az a lelkület, ami egy ennyire egyetemes és mélyen olyan emberi jelképhez kapcsolódik, mint a szív, hamarosan újra fel kell hogy értékelődjön.”

Arrupe atya meg volt győződve arról, hogy a Jézus Szíve-tisztelet rendkívüli hatékonyságot eredményez mind a személyes fejlődésben, mind az apostoli tevékenységekben. „Ez a tisztelet az egyik a legbensőségesebb forrása a lelki életemnek.(..) Mély meggyőződésem, hogy nekünk, a Jézus Társaságának keresnünk kell, vissza kell tükröznünk és meg kell mutatnunk, mit jelent a keresztre feszített Jézus jelenlétében a Jézus Szíve-tisztelet. A jelen körülmények között a világ kihívásokat állít elénk és kérdéseket tesz fel nekünk, s ezekkel csak a szeretet erejével tudunk szembenézni, s ez a szeretet Jézus Szívéből forrásozik.”

Arrupe atya még tovább megy az utolsó üzenetében: „Ha tanácsot akarsz, azt mondanám neked, hogy a Jézus Szíve-tiszteletben való elkötelezettségben hatalmas erő van, ezt mindannyiunknak fel kell fedeznie. A Társaságnak szükséges az a dinamika, amit ez a jelkép hordoz, s amit a valóságon keresztül mutat meg nekünk. Meg vagyok győződve arról, hogy a Társaság lelki megújulásának útja az erőteljes és széleskörű Jézus Szíve-tisztelet. Apostoli munkánk új lendületet fog venni ezáltal, és hamar látjuk a hatását, mind a személyes életünkben, mind apostoli küldetésünkben.”

Eredeti szöveg: https://jesuits.eu/news/1040-400-years-paray-le-monial?utm_source=newsletter_152&utm_medium=email&utm_campaign=draft-jcep-june-2019

Frissítve: 2019. június 30.