A leleményes segítés szép példái Kárpátaljáról – így támogatja a helyi karitász a rászorulókat

„Az »Ukrán válság programhoz« a támogatásokat magyarországi és külhoni egyházmegyéktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, szerzetesrendektől (pl. Jézus Társasága, Szociális Testvérek Társasága), alapítványoktól, egyéb szervezetektől és magánszemélyek adományaiból kaptuk, melynek köszönhetően immár négy éve rengeteg rászoruló embert és családot meg tudunk segíteni. Ezúton is hálásan köszönjük mindenki adományát!”

„Kedves Támogatók és Jóakarók! Ukrajnában évek óta egyre nehezebb a helyzet az évek óta tartó háború, valamint a romló gazdaság következtében. (…) Hogy a mindennapokkal küzdő családokat és egyedül élőket megsegítsük, 2015-ben elindítottuk az »Ukrán válság programot«, s mivel a helyzet azóta nem sokat javult, ezért ezt a mai napig is folytatjuk” – olvasható a kárpátaljai Szent Márton Karitász alapítvány köszönőlevelében, melyet a napokban a magyar jezsuita rendtartomány is megkapott. A provincia ugyanis 2015 őszétől kivette részét a kezdeményezés támogatásából.

A program keretében az alábbi módon segítik a rászorulókat:

Ingyenkonyha

Jelenleg 12 helyen, heti 5-7 alkalommal biztosítanak napi egyszeri meleg ételt.

Gyógyszer- és pelenkatámogatás

Sokan választani kényszerülnek fűtés, étkezés és gyógyszervásárlás között. A karitász 1-2 havonta oszt 300 ukrán hrivnyát fejenként; a program kezdetétől több mint 11 317 alkalommal tudtak így segíteni.

Élelmiszercsomagok

Évente 2-3 alkalommal (elsősorban húsvétkor és karácsonykor). A program kezdetétől 7 876 csomagot osztottak ki.

Gáz-/villanyköltségek fedezése

A gáz ára 2014-ben 1,2 hrivnya/köbméter volt, ez az összeg 2015-re a hatszorosára, 7,2 hrivnya/köbméterre emelkedett, ma pedig 7,8 hrivnya. Ezért közel négyezer háztartást évi öt alkalommal, a fűtési szezon idején segítenek.

Tüzelőfatámogatás

Évi egyszeri alkalommal háztartásonként 600 kg brikettet vagy tűzifát biztosítanak a rászorulóknak. A program kezdetétől 1575 alkalommal segítettek ezen a módon.

Egyéni igényű támogatások

Ezen program keretein belül olyan egyéni problémákat segítenek megoldani, melyek a fenti programok egyikébe sem illenek bele. Például mosógép vásárlása egy többgyerekes családnak; a víz bevezetése egy járni alig tudó néni otthonába; egy enyhén fogyatékos fiú számára motoros fűkasza vásárlása, amivel meg tudja keresi a mindennapi kenyérre valót.

Mezőgazdasági program

Zsákokban műtrágyát osztottak és vetőmagokat adományoztak.

Majnek Antal püspök

„Minden nagylelkű adakozónak hálás szívvel köszönjük a támogatását, melynek segítségével fenn tudtuk és tudjuk tartani segítő programjainkat. 2015 tavaszától a mai napig, több mint négy éve folyik ez a program, és előreláthatólag még másfél évig tudjuk fenntartani, az adományoktól függően. A kapott adományok nagyon sokat jelentenek a rászorulóknak ezekben a válságos időkben. Isten áldását érjük minden jó szándékú adakozóra!” – zárja levelét Majnek Antal munkácsi püspök és Fehér Ferenc, a karitász igazgatója.

 

Frissítve: 2019. július 13.