A magyar jezsuiták adománygyűjtést szerveznek a Fülöp-szigeteki lakosságnak

A Haiyan tájfun, amely a hétvége folyamán szélsőséges erősséggel sújtotta a Fülöp-szigetek térségét, különösen Leyte és Samar szigeteket, több mint 10 000 áldozatot követelt.

Csatlakozva Ferenc pápa felszólításához, a magyar jezsuiták és barátaik gyorsgyűjtést rendeznek a lakosság megsegítésére. Az adományok a Fülöp-szigeteki jezsuita szociális szolgálatokon keresztül lesznek szétosztva a leginkább sújtott területeken a tájfun károsultjainak megsegítésére.

Forrai Tamás Gergely SJ
tartományfőnök

 

Adományaikat a következőképpen jutathatják el a rászorulóknak:

  • Paypal: paypal_1
  • Banki utalássala „JTA Barátaink” 11100104-18064333-12000007 számlaszámra utalhatnak – közlemény rovatba a „Tájfun” megjelöléssel
  • Sárga csekk a Párbeszéd háza portáján (Budapest, Horánszky utca 20.) vagy 061/327 4057-es telefonszámon kérhető
  • További adományozási lehetőségekről a http://adomany.jezsuita.hu oldalon olvashat

A Fülöp-szigeteki jezsuiták egyik beszámolójából

Emberek ezrei vesztették életüket, s megszámlálhatatlanul sokan otthonukat és értékeiket. Az év legrosszabb kimenetelű tájfunja egyben talán a Fülöp-szigeteket valaha ért legnagyobb természeti csapás is: becslések szerint 10 000 fölötti a halálos áldozatok száma.

romok

A Fülöp-szigeteki Országos Katasztrófavédelmi Tanács (NDRRMC) jelentése mintegy 2 900 000 érintett családról és 24 000 megrongálódott házról számolt be, a tájfun az infrastruktúra nagy részét is megsemmisítette. Visayas térség néhány részével még jelenleg sincs kommunikáció. Itt még most sincs áram- és vízellátás, így az élelmiszer, menedékhely és más alapvető szükségletek sem biztosíthatóak.

Ezért erősen sürgetem minden jezsuita közösségünket és intézményünket 1) források elkülönítésére a csapás sújtotta területek megsegítésére,
2) egyszerűbb ünnepi alkalmak megtartására – ide értve a karácsonyi ünneplést is – szolidaritást vállalva népünkkel,
3) és arra, hogy bátorítsák jótevőinket és barátainkat az imádságra ezen eseményekre reflektálva.

Erősítsük meg ezt a lelkületet odafordulva a szenvedő emberekhez, közösen és konkrétan fogadva ezeket az új és sürgető kihívásokat.

Imáitokba ajánlom minden erőfeszítésünket és minden szenvedő embert.

Antonio F. Moreno SJ
Fülöp-szigeteki tartományfőnök

 

Frissítve: 2016. július 28.