A magyar jezsuiták és Afrika

A Jézus Társasága világszerte szívén viseli, és prioritásának tartja Afrika ügyét. Ennek jegyében a magyar rendtartomány is többféle módon kapcsolódik a földrészhez. Az alábbiakban a témában született írásokból közlünk válogatást.

Sajgó Szabolcs SJ Afrikáról: „Sehol nem tapasztaltam még ekkora nyomort – de ennyi életörömet sem!”

A Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita és Hölvényi György európai parlamenti képviselő alkotta hármas járt már Irakban, Szíriában és Egyiptomban. 2019-ben – Azbej Tristannal, az üldözött keresztények segítéséért felelő államtitkárral kiegészülve – Afrikába utaztak, hogy feltérképezzék, hol érvényesülne legjobban az állami és egyházi segítség. 

Befogadó közösségre lelni: afrikai menekültfiú tanul a miskolci jezsuita gimnáziumban

Hogyan interjúvoljunk meg egy menekültfiút, akinek Isten tudja, milyen fájdalmas a múltja, tele tragédiákkal, félelemmel, halállal? Ráadásul már nem is kicsi, hanem tinédzser, félig felnőtt, de azért persze gyerek. Beszélgetés Jeremie-vel, a miskolci jezsuita gimnázium tanulójával.

Európai és afrikai jezsuiták egyedülálló javaslata a migránsválság kezelésére
Afrikai és európai jezsuiták közös levelet intéztek az Európai Unió elnökségéhez, melyben aggodalmukat fejezték ki a migránsválság, illetve annak kezelése miatt. Mint a német és osztrák rendtartomány provinciálisa, valamint a fekete földrész és Madagaszkár jezsuita konferenciájának elnöke (képünkön) fogalmaz, „a bevándorlók egy probléma tünetei, és nem maga a probléma”.

Forró könyvek: Kiss Ulrich SJ Ben Okri Az éhes út című kötetéről
Folytatom a Forró Könyvek sorozatot. Ezúttal szó szerint lesz forró, hisz a forró kontinensre, Afrikába vezet el minket. Nigéria Afrika legnépesebb országa, 200 millión felüli lakossággal. A futurológusok a jövő nagyhatalmát látják benne. Izgalmasnak találtam, hogy egy afrikai szerző írásán keresztül mutassuk be az ébredő óriást. 

Afrikai lett-e a kereszténység Afrikában?
Toussaint M. Kafarhire kongói jezsuita a budapesti Párbeszéd Házában tartott előadásában az afrikai kereszténység múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt.

“We don’t have to go to the frontiers – we live in the frontiers!”
Most lively faith today unknown in Europe, and distinct African theology; the consequences of colonization and the responsibility of the West; the chances for decreasing the migrant influx and ways to help everyone to live on their birthplace. Szilárd Szőnyi, press officer of the Hungarian Jesuits is talking with Fr Agbonkhianmeghe Orobator SJ, president of the Conference of Major Superiors of Africa and Madagascar.

Mennyország és pokol afrikai orvosmissziókban
Csókay András idegsebész és Fodor Réka orvosmisszionárius tanúságtétele a Párbeszéd Házában 2019 januárjában. A program házigazdája Sajgó Szabolcs SJ volt.

Huszonöt éve Kongó szívében – Hardi Richárd szemorvos tanúságtétele
Dr. Hardi Richárd 25 éve egy álomnak él: Isten unszolására és áldásával a semmiből szemklinikát épít. Az általa vezetett, a kongói Mbuji Mayi városában található Szent Rafael szemklinika milliókon segített már. 2019. november 13-án vetített képes előadással egybekötve osztotta meg tapasztalatait és gondolatait.

Frissítve: 2021. április 08.