A magyar jezsuiták működése a perui alkirályságban a XVIII. században

  • 2018. június 9. (szombat) 17.00
  • Párbeszéd Háza, Pedro Arrupe terem

Szeretettel hívjuk minden kedves barátunkat, követőnket június 9-én 17 órai kezdettel Székásy Miklós, egyetemi tanár, piarista öregdiák, az Argentínai Magyar Intézmények Szövetségének az alelnökének „A magyar jezsuiták működése a perui alkirályságban a XVIII. században” című előadására!

A beszélgetés a Piarista Diákszövetség társszervezésében valósul meg.

Rövid betekintés az előadása tartalmába

A XVIII. században a perui alkirályság magába foglalta a mai Peru, Bolívia, Észak- és Közép-Argentína és Paraguay területeit. A század elejétől 1767-ig, amikor spanyol királyi parancs alapján minden jezsuitát kitelepítettek Latin-Amerikából, a magyar jezsuiták rendkívül fontos munkásságot fejtettek itt ki, nemcsak bevezetve a katolikus vallást, hanem megtanítva az addig vadászatból és halászatból élő indián lakosságnak a földművelést, az állattenyésztést és egyúttal a barokk zenétől a képzőművészetig minden típusú kulturális megnyilvánulást. Ugyanakkor megvédték kedvelt indiánjaikat a durva spanyol konkvisztádoroktól, akik ezeket lélek nélküli állatoknak tartottak. Brentán Károly, Orosz László, Éder Ferenc, Asperger Zsigmond és még sok más magyar jezsuita életének az emlékét idézzük fel és áldásos munkájuknak nyújtunk nagyon megérdemelt tiszteletadást.

Az előadóról

Székásy Miklós Budapesten született, az angol-magyar elemibe, majd a Piarista gimnáziumba járt. Hatodik osztály után emigrált szüleivel Argentínába, ahol kétnyelvű angol-spanyol iskolában érettségizett. A Buenos Aires-i egyetemen (UBA) szerzett PhD diplomát kémiai szakon aranyérem kitüntetéssel, mind osztályelső. A genfi egyetemen végzett posztgraduális tanulmányokat. Általános és szervetlen kémia tanára volt a Buenos Aires-i egyetemen, kvantum és ipari kémia tanára a mérnöki főiskolán. Több vegyipari vállalat igazgatója volt, az országos kémiai kamara alelnöke, az ottani külkereskedelmi bizottság elnöke és ebben a minőségben a latin-amerikai tárgyaló összejöveteleken az argentin delegáció elnöke. Nyugdíjba menetele után a Northwestern University és Harvard egyetemen végzett menedzseri kurzusok alapján szervezett szemináriumokat tárgyalási stratégiákban. A magyar közösségben az Ars Hungarica, zenei és kulturális szervezet elnöke volt 12 éven keresztül és most az Argentínai Magyar Intézmények Szövetségének az alelnöke. 2010-ben kitüntették zenei kulturális munkájáért az argentínai Bicentenáriumi éremmel, 2011-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és 2012-től a MTA felvette külső köztestületi tagjának.

 

 

 

Frissítve: 2018. június 07.