A német püspöki kar támogatásával segít bizonyítványt szerezni főleg romáknak a jezsuita Lehetőségek Iskolája

A Lehetőségek Iskolája a társadalom peremére szorult felnőtteknek biztosít tanulási lehetőséget, hogy befejezzék általános iskolai tanulmányaikat, és esélyük legyen munkához jutni vagy szakmát tanulni. A jezsuita kezdeményezést a német katolikus püspökkari konferencia közép- és kelet-európai szolidaritási segélyszervezete, a Renovabis évek óta támogatja. Most az LI vezetője, Csapó Barbara lehetőséget kapott, hogy Paderbornban személyesen számoljon be az adakozóknak a tevékenységükről.

A Renovabis meghívására május 15. és 20. között Németországban tölthettem öt napot. Egyrészt 25 éves jubileumát ünnepli a német püspökkari konferencia közép- és kelet-európai szolidaritási segélyszervezete, másrészt minden évben adománygyűjtő kampányt szerveznek két hétig több egyházmegyében, ami pünkösdkor ér véget. Ez az négy nap volt a nyitó rendezvénysorozat, és egy másik egyházmegyében fog zárulni pünkösdkor. Még a polgármester is fogadta a meghívottakat, bemutatta várost, és köszönetet mondott a Renovabisnak. Mindenkivel kezet fogott, és amikor mondtam, hogy Magyarországról jöttem, megemlítette, hogy Debrecen Paderborn testvérvárosa.

Az eseménysorozat és a kampány mottója: Lernen ist Leben, vagyis élni annyit tesz, mint tanulni, ami akár a Lehetőségek Iskolájának is a mottója lehetne. Nyolc programvezetőt hívtak meg, hogy bemutassa a munkáját, hogy az adományozók számára is látható legyen, milyen programokat támogat a Renovabis. Több programban is kérték, hogy beszéljek a tevékenységemről. Első nap sajtótájékoztatón mutatták be a kampányt, a kiadványokat és – a nyolc projektből kettőt kiemelve – a támogatott projekteket. A harkovi ukrán püspök mellett én voltam a másik projektvezető. Az előre elkészített összefoglaló felolvasása helyett egy személyes történetet meséltem el arról, hogy emberek életét hogyan változtatja meg, ha lehetőséget kapnak a tanulásra, ami egyben támogató, befogadó közösséget is jelent.

A második nap két német jótékonysági szervezetet látogathattam meg, illetve kértek, hogy meséljek a felnőtt cigányok oktatásában szerzett tapasztalataimról. A harmadik és negyedik nap az adományozókkal személyesen is találkozhattam. Az egyik alkalom egy kerti parti volt, aminek hivatalos részében nagy plakátokon mutattak be nyolc projektet, de csak két szervezetet képviselőit kérték meg, hogy személyesen is mutassa be a munkáját. Nagyon szép PPT-t készítettek a Lehetőségek Iskolájáról, azokból a fényképekből, amelyeket tavaly szeptemberben az ő fotósuk készített. Mivel itt sok atya is volt, beszélhettem az oktatói munkánk és az ignáci lelkigyakorlat összefüggéseiről.

A másik alkalom egy délutáni teaparti volt azokkal az adományozókkal, akik rendszeresen és évek óta támogatják a Renovabist. Sok esetben egyszerű, idősebb emberek, akik nagyon kíváncsiak voltak mindenre. Meghívást kaptam még esti szentmiséjére is, ahol a prédikáció helyett személyes tanúságtételre kértek. Az eseménysorozatot a vasárnap délelőtti szentmise zárta a székesegyházban, a perborni érsek mondta a homíliát, amiben az oktatás és a teológia kapcsolatát hangsúlyozta. Figyelmes gesztus volt, hogy az olvasmányt magyarul olvashattam fel, és a közös könyörgésekben is megemlékeztek a Lehetőségek Iskolájáról. A templom tele volt, 6-8 atya koncelebrált.

Nagyon intenzív és gazdag öt nap volt, amire sokat készültem, és hálás vagyok, hogy személyesen is köszönetet mondhattam a támogatásért. Nagy megtiszteltetés, hogy a számos országban számos támogatott program közül a Lehetőségek Iskoláját tartották méltónak arra, hogy egy nagyszabású rendezvényen bemutassák.

Frissítve: 2019. május 25.