Februári imaszándék: az emberkereskedelem áldozataiért

Imádkozzunk, hogy az emberkereskedelem, a kényszerprostitúció és az erőszak áldozatait jó szívvel fogadjuk be és karoljuk fel társadalmunkban.

Úgy tűnik, néha kevés megértést tanúsítanak az emberek az emberkereskedelem problémájával szemben. Egyrészt azért, mert ez a kérdés saját lelkiismeretüket érintő, nehéz és szégyenletes probléma. Aztán vannak olyanok is, akik azért nem beszélnek e kérdésről, mert ők az emberkereskedelem haszonélvezői. Végül vannak, akik azért hallgatnak, mert olyan bűnszövetkezetek tagjai, amelyek hatalmas bevételeket húznak az emberkereskedelemből. Bátorság kell ahhoz, hogy felemeljük tiltakozó szavunkat az emberkereskedelem ellen.

A magam részéről többször nyilvánosan megbélyegeztem ezt, az emberiség ellen elkövetett bűncselekményt. Az emberkereskedelem nem más, mint a rabszolgaság új formája, mely sajnos terjedőben van, és a föld minden országában fellelhető, még a legfejlettebb államokban is. Az emberkereskedelem a társadalom legsebezhetőbb tagjait sérti, a különböző korosztályokhoz tartozó nőket, a gyermekeket, a fogyatékosokat, a szegényeket és a szétesett családok tagjait. Közös felelősségérzetre és határozottabb politikai lépésekre van szükség, hogy eredményesen szembeszállhassunk ezzel a bűncselekménnyel. Védelmeznünk kell az emberkereskedelem áldozatainak emberi jogait, garantálnunk kell biztonságukat és családjaik biztonságát, meg kell akadályoznunk, hogy a korrupt elkövetők kibújjanak a megérdemelt büntetés alól, és megrontsák embertársaik életét.

Kövessük Szent Pál példáját, aki kiállt az Onesimus nevű rabszolga mellett (Filem 1,16). Az egyháznak tereket kell teremteni az emberkereskedelem áldozataival való találkozás számára. Mozdítsátok elő az ilyen kezdeményezéseket a plébániátokon. Teremtsen az egyház tereket a hitben és életben történő tapasztalatok befogadására.

A kommunikációs eszközök segíthetnek ebben, de veszélyt is jelenthetnek. E veszélyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni: a világháló által sok fiatalt csalogatnak olyan szolgaságba, amelyből gyakran nehéz kiszabadulni. E téren a felnőtteknek, szülőknek és pedagógusoknak kell felügyeletet gyakorolni és a fiatalokat védelmezni. Használjátok a világhálót arra, hogy megosztjátok jó tapasztalataitokat az embertestvéreitekkel történő találkozások terén.

Ferenc pápának az Emberkereskedelem elleni imanap alkalmával 2018. február 12-én mondott beszéde nyomán.

Frissítve: 2019. szeptember 17.