A pápa márciusi imaszándéka: a visszaélések áldozataiért

Ferenc pápa gondolatai 2023. márciusi imaszándékához:

„Amikor visszaélésekkel szembesülünk, különösen azokkal, amelyeket az egyház tagjai követtek el, nem elég bocsánatot kérni. Bocsánatot kérni szükséges, de ez nem elegendő. Bocsánatot kérni jó dolog az áldozatoktól, de ők azok, akiknek minden »középpontjában« kell állniuk. Fájdalmaik és lelki sérüléseik gyógyulni kezdhetnek, ha választ találnak: konkrét lépéseket az elszenvedett borzalmak helyrehozására és annak megakadályozására, hogy megismétlődjenek.

Az egyház nem próbálhatja meg elrejteni a visszaélés tragédiáját, bármilyen legyen is. Nem szabad eltitkolni a családban, a klubokban, más típusú intézményekben történt visszaéléseket sem. Az egyháznak példát kell mutatnia ezek megoldásában és napvilágra hozatalában a társadalomban és a családokban. Az egyháznak biztonságos tereket kell kínálnia az áldozatok meghallgatására, pszichológiai elkísérésére és védelmére.

Imádkozzunk azokért, akik az egyházi közösség tagjaitól ért gonoszság miatt szenvednek, hogy magában az egyházban találjanak konkrét választ fájdalmukra és szenvedéseikre.”

Frissítve: 2023. március 13.