A pápa októberi imaszándéka: a mindenki számára nyitott egyházért

Ferenc pápa gondolatai októberi imaszándékához:

„Mit is jelent »szinódust tartani?« Együtt-járást jelent: szün-ho-dosz. Ennek görög jelentése, hogy »együtt járunk« és »egy irányba haladunk«.

És éppen ezt várja Isten a harmadik évezred egyházától: szerezze vissza annak a tudatát, hogy úton járó nép – amit együtt kell csinálnia.

A szinodális stílusú egyház a meghallgatás egyháza, mely tudja, hogy a meghallgatás több, mint a meghallás. Meghallgatni egymást a különbözőségünkben és ajtót nyitni annak, aki az Egyházon kívül van. Nem vélemények összegyűjtéséről van szó, sem egy parlament megteremtéséről.

A szinódus nem véleménykutatás; arról van szó, hogy meghallgassuk a főszereplőt, aki a Szentlélek, és hogy imádkozzunk. Imádság nélkül nem tudunk szinódust tartani.

Használjuk ki ezt a lehetőséget, hogy a közelség egyháza legyünk, mert az Isten stílusa a közelség. Adjunk hálát Isten egész népének, mely figyelmes meghallgatásával éppen a szinodális úton jár.

Imádkozzunk, hogy az Egyház, mely hű az Evangéliumhoz és bátor annak hirdetésében, mindinkább élje a szinodalitást, és legyen a szolidaritás, a testvériség és a befogadás helye!”

Frissítve: 2022. október 06.