A pápa szeptemberi imaszándéka: a halálbüntetés eltörléséért

Ferenc pápa gondolatai szeptemberi imaszándékához:

„Napról napra egyre többen mondanak nemet a halálbüntetésre a világon. Az Egyház számára ez a remény jele.

A halálbüntetés jogi szempontból nézve szükségtelen. A társadalom képes eredményesen megfékezni a bűnözést, anélkül, hogy véglegesen megfosztaná az elkövetőt attól a lehetőségtől, hogy jóvá tegye a vétkét. Minden ítéletben ott kell lennie a reménynek. A halálbüntetés nem szolgáltat igazságot az áldozatoknak, ellenben táplálja a bosszút. Ezenkívül megfoszt annak a lehetőségétől, hogy egy esetleges bírói tévedést jóvá tegyen. Másrészről erkölcsileg sem megfelelő a halálbüntetés. A legfontosabb ajándékot teszi tönkre, amit kaptunk: az életet.

Ne felejtsük el, hogy az ember egészen az utolsó pillanatig megtérhet és változtathat. Az Evangélium fényénél elfogadhatatlan a halálbüntetés. A »ne ölj!« parancsa mind az ártatlanra, mind pedig a bűnösre vonatkozik. Ezért minden jóakaratú embert arra kérek, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a halálbüntetést az egész világon eltöröljék.

Imádkozzunk, hogy a halálbüntetést, amely az emberi méltóság sérthetetlenségét kezdi ki, a világ összes országának törvényhozásából töröljék el!”

Frissítve: 2022. szeptember 06.