A Párbeszéd Háza áprilisi eseményeiből

Sajgó Szabolcs SJ, a Horánszky utcai kulturális és lelkiségi központ igazgatója pillant vissza a mögöttünk álló hónap legjelentősebb eseményeire.

A 2018. évi Faludi Ferenc Alkotói Díj átadó ünnepsége


Április 3-án került sor a 2018. évi Faludi Ferenc Alkotói Díjátadó ünnepségre az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetben. Idén a díjat Pintér Márta Zsuzsanna tanszékvezető egyetemi docens kapta a magyarországi iskolai színjátszás forrásainak feltárásában és kiadásában végzett munkájáért, textológiai, monografikus és szerkesztői tevékenységéért; drámapoétikai kutatásaiért; a régi magyar színjáték tipológiája, műfajszerkezete, nyelvi és terminológiai sajátosságai, valamint az iskolai és a hivatásos színjátszás kapcsolatrendszerének vizsgálatában elért eredményeiért, több évtizedes egyetemi oktatói munkájáért. Ugyanekkor került átadásra a 2018. évi Tarnai Andor-díj is, amelyet idén Németh S. Katalin az irodalomtudomány kandidátusa, ny. könyvtárvezető kapta. A díjakat Sajgó Szabolcs SJ, a Faludi Ferenc Akadémia igazgatója és Kecskeméti Gábor, az MTA levelező tagja, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének igazgatója adták át. A díjazottak munkásságát Czibula Katalin, főiskolai docens, valamint Kecskeméti Gábor, az MTA levelező tagja, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének igazgatója méltatta.

 

Argentin Harmónia koncertsorozat

Argentin Harmónia címmel áprilisban koncertsorozat kezdődött a Belvárosi Csend keretében. Az argentin Juan José Castro (1895-1968) és Luis Gianneo (1897-1968) valamint a brazil Mozart Camargo Guarnieri (1907-1993) zeneszerzők műveiből válogató ciklussorozat művészeti vezetője Jeszenszky-Böhm Attila. Az április 13-ai nyitókoncerten Castro, Gianneo, Camargo Guarnieri és Bartók zongoraművek csendültek fel Jeszenszky Böhm Attila előadásában. Az április 20-i esten Castro, Gianneo, Camargo Guarnieri, Beischer-Matyó és Jeszenszky-Böhm dalokat hallhattunk Bodrogi Éva (ének) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora) közös koncertjén. A sorozat további alkalmai május 9-én és 18-án este 7 órakor kerülnek megrendezésre. A ciklussorozat reklámspotja megtekinthető honlapunkon a részletes programmal együtt. Minden kedves zenekedvelőt
szeretettel várunk!

 

Mesével a holnapért? – Agócs Gergely volt a Párbeszéd Háza vendége

Április 16-án Agócs Gergely, a Hagyományok Háza munkatársa volt a PH vendége. A mesemondás egykori szerepéről és elvesztésének negatívumairól beszélgetett Szilvay Gergellyel, a Mandiner főmunkatársával. Az esemény házigazdája Sajgó Szabolcs volt. Elmondta, hogy mesét nézni, de még olvasni sem ugyanaz, mint mesét mondani. A mese ugyanis lehet akár egy-másfél órás is, és felnőtteknek szól. Az ember nem csak ésszerű lény, a történetek sokkal jobban megragadnak a lelkében, mint a puszta figyelmeztetések. El is énekelt a jelenlévőknek egy gyimesi balladát a kevélységről. A mesét elmondása szerint a modern tömegkommunikációs eszközök ölték ki végleg a közösségekből. Azóta nincs közünk egymáshoz, legalább a nagyvárosokban, ezt fejezi ki a fiatalok által gyakran hangoztatott megjegyzés: “Közöd?” Agócs arra biztatta a jelenlévőket, hogy a családi történetek elmesélésével kezdjenek neki a mese feltámasztásának. Arra is rámutatott, hogy Krisztus maga is történeteket mondott.

Frissítve: 2018. május 25.