A Párbeszéd Háza februári eseményeiből

A hónap legjelentősebb eseménye, hogy február 14-én hamvazószerdával megkezdődött a Belvárosi Csend. A Párbeszéd Háza (PH) dolgozóival aznap közösen kértük Isten áldását a nagyböjti időszakra a Jézus Szegletkő kápolnában. Sajgó Szabolcs SJ, a PH igazgatójának visszatekintő összefoglalója.

Február elsején Egyéni történetek Szíriából címmel Pál Amanda, a Lánchíd Rádió munkatársa, Majláth Ronald, a Magyar Nemzet újságírója és Kassab Adonis, az orientalista.hu főszerkesztője mesélt Szíriában tett látogatásukról. A résztvevőket meglepte, hogy milyen működő, élettel teli Szíriát találtak a háború és a sok rom ellenére. A megrázó képek és vallomások mutatták nekünk, hogy a szírek alapvetően nem akarják elhagyni az országukat. Szírián belül több a szír menekült, mint Szíria határain kívül.

2-án a nemrég elhunyt régi barátom, Nyilasi Tibor kanadai festőművész poszthumusz kiállításának a megnyitója volt a művész hamiltoni (Kanada) özvegyének részvételével. A közel 60 kesztölci műalkotásból válogattuk a kiállítás anyagát.

7-én a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat nyilvános nemzetközi kerekasztalához ültünk le szerb, horvát és román, valamint a magyar tapasztalatok megbeszélésére. Az egyes országok jezsuita menekültszolgálatai folyamatosan keresik a lehetőséget az együttműködésre: például, hogyan kísérhetik, ajánlhatják az úton lévőket az egyik országból a másikba.

17-én A Hit kiárusítása című filmet tekintettük és beszéltük meg nyilvánosan a film rendezőjének, Somogyi Viktóriának a részvételével. Ő a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének a tagja. A film az amerikai templombezárásokról szól. Pár hónapja egy kaliforniai filmszemlén vetítették először. Nyilvános vetítése a Párbeszéd Házában kezdődött el több Amerikából hazatelepedett részvételével, akiknek a személyes vallomása igen gazdagította az alkalmat.

19-én Faragó Laura énekművész új könyvét ismerhettük meg, a címe: A magyar népballada és a Biblia. A könyvet Dr. Tóthpál József mutatta be. Ezt követően Faragó Laurát hallhattuk szóban és énekben. A balladák archetipikus témái és a Biblia között sok összefüggés került elő.

 20-án dr. Csókay András (Csókay Károly atya unokaöccse) előadása volt Egy idegsebész missziós orvos tapasztalatai a mai Afrikában egy katolikus kórházban címmel. Dr. Csókay nemrég tért vissza Afrikából. Nemzetközileg szervezi az orvosmisszió szolgálatát. Igyekszik biztosítani legalább egy idegsebészt egész éven az ilyen szolgáltatást nélkülöző hatalmas országrészben. Előadása jelentős része hiteles tanúságtétel volt hite mellett. Előkerült az is, hogy a hívő orvosok miért titkolják munkájuk során a hitüket.

Februárban a Vászonjézus filmklub folytatódott: 6-án Richard Fleischer: Barabás c. 1962-es klasszikusát néztük és beszéltük meg Dani Zsolt baptista lelkésszel és Lázár Kovács Ákos filmesztétával, 27-én pedig Christopher Spencer: Isten fia című nagyszabású 2014-es filmjét néztük és beszéltük meg Fekete Ágnes református lelkésznővel és Gerencsér Gábor filmesztétával.

Jelen kiállításunkat március 5-én finisszázzsal zártuk, melyen a kanadai nagykövetasszony is részt vett. Az új kiállítás megnyitója egybeesik a Jezsuita Sziget kezdetével: március 9-én este nyílt meg Fekete Pál és Czirjék Lajos erdélyi művészek közös kiállítása.

Frissítve: 2018. március 14.