A Párbeszéd Háza márciusi eseményeiből

Jezsuita Sziget, lemezfelvétel és Bach333-koncert, jMSZ filmklub, Időtlen időkig konferencia, és még sok minden más. Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatójának visszatekintése.

A hónap elején Nyilasi Tibor kanadai festőművész poszthumusz kiállításának finisszázsára eljött a kanadai nagykövet és a művész szülőhelyének, Kesztölcnek több képviselője is. A családias búcsúztatón a barátok, ismerősök, Kanadából hazatelepült magyarok kisebb csoportja köszönte Istennek Nyilasi Tibort és művészi adottságait.

Kiemelt időszak volt a hamvazószerdától tartó Belvárosi csendben a március 8-21 közötti Jezsuita Sziget. Fekete Pál és Czirjék Lajos erdélyi művészek közös kiállításának megnyitója indította az események sorát. A megnyitón Kiss Ulrich atya fontos és színes részt vállalt. Az általa már korábban ismert művészekkel személyes hangú beszélgetésbe vonta be a jelenlévőket.

Békési János Cédrus Társulata előadásában két színdarabot is élvezhettünk a volt kongregációs központ valamikori színháztermében (ma Pázmány P. Konferenciaterem).

A herceg három próbája címmel gyermeknyelven a legkisebbeknek az igaz szeretet és a hit fontosságáról szólt a játék.

A Jezsuita című színdarab bérmálkozás előtt állók és felnőttek részére Loyolai Szent Ignác küzdelmes életét és Istenre találását mutatta be a sebesülésétől a jezsuita rend megalapításáig. Mindezt  keresztény énekekkel és igaz értékek, igaz előadók felvonultatásával és játékával.

Március 10-én a Díszterem, 11-én pedig a Pázmány Péter Konferenciaterem átment hangrögzítő stúdióba egy rendkívüli CD zenei anyagának elkészítéséhez: a dél-amerikai jezsuita redukciók nemrég fölfedezett, mintegy 4000 kottájából egy lemeznyi közkinccsé válhat hamarosan.

A Jezsuita Tizenhatos – a fiatal felnőttek, jegyesek és házasok, bérmálkozás előtt vagy után állók és barátaik találkozója minden hónap 16-án – beszélgetése a Faludi Filmszemle díjnyertes alkotásaiból válogatott meglepetés filmcsokrával táplálkozott.

A tavaszi napéjegyenlőség napján, J. S. Bach születésének 333. évfordulóján délután 3 óra 33 perckor jótékonysági koncertnek adhattunk helyet a Párbeszéd Háza a zeneszerző válogatott műveiből. Bach Goldberg variációit hallhattuk költeményekkel fűszerezve. Az adományok a Párbeszéd Háza programjait és tevékenységét támogatták.

A Jezsuita Menekültszolgálat négyrészes filmklubját március idusa előtt indítottuk. A sorozat első rövidfilmjét a 2017-es, A másik témával meghirdetett Faludi Nemzetközi Amatőr filmfesztiválra küldték. A 14 perces Homeland / Édes otthon című (rendező: Sam Peeters) belga film hátborzongató módon, egyéni látással, naprakészen mutatta be a németalföldiek változó véleményét az új népvándorlással kapcsolatban. Bőséges inspirációt adott a vetítést követő beszélgetéshez. A beszélgetésre vendégeink voltak: Messing Vera szociológus, az MTA tudományos főmunkatársa, valamint Kassab Adonis újságíró, az Orientalista.hu főszerkesztője. – A filmklub alkalmai igyekszenek megismertetni a különféle európai gondolkodásmódokkal, tranzithelyzetekkel, egy halott társait kereső menekülttel, illetve négy fiatallal, akik a világ különböző pontjain élnek ugyan, de ugyanazzal a problémával küzdenek. A sorozat célja közelebb hozni a nézők látását, hallását az úton lévőkhöz, és elősegíteni a nagy vitákat gerjesztő téma jobb megértését. Beszélgető vendégeink ezeken az alkalmakon többek között a szociálpszichológia, újságírás, önkéntesség, pedagógia területéről érkeznek majd.

Előttem a Szent Arc és én döbbentem nézem című, vetítéssel egybekötött előadás volt a Mandylionról (Veronika kendője), a Megváltó nem kézzel festett képmásáról (Volto Santo), melyet zenés, imádságos képmeditáció követett, mindez a Feszty Masa Művészeti Műhely szervezésében.

28-án került megrendezésre Időtlen időkig címmel a lengyel és magyar katolikus Egyháznak a II. világháború alatti zsidómentő tevékenységéről szóló konferencia a Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetségének, a Lengyel Intézetnek és a Párbeszéd Házának közös szervezésében, a Holokauszt Emlékközpont közreműködésével. Az esemény védnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt, a kurátor Dobos Marianne, a moderátor pedig Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója volt. A konferenciát az Életüket kockáztatva. Zsidómentő lengyelek a vészkorszak idején c. kiállítás illusztrálta.

E konferencia apropójára készült el Raile Jakab SJ hősies zsidómentő tevékenységéről egy kétnyelvű ismertető füzet, amely a Párbeszéd Háza saját kiadványa.

Márciusban a Vászonjézus filmklub folytatódott: 6-án és 20-án George Stevens: A világ legszebb története című 1965-ös, 199 perces klasszikusát néztük két részletben és beszéltük meg Gerencsér Gábor filmesztétával, Varga Gyöngyi evangélikus teológusnővel. A házigazda Tímár Dalma volt, a Faludi Akadémia kommunikációs és média egységének vezetője.

Folytatódott ebben a hónapban is reggelente 6-tól a csendmeditáció a Jézus, a Szegletkő kápolnában, keddenként a Díszteremben az Inigo Imaest, folytatódott továbbá a Fiatal Művészek koncertsorozata és az Ars Sacra Filmklub, amin most Huszár Domokos Faces of Love c. díjnyertes filmjét láthattuk és beszélhettük meg. Mennyei és pokoli tapasztalatok az idegsebészeti misszióban címmel tartott előadás dr. Csókay András idegsebész főorvos a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesületének márciusi ülésén. Parastúdió e havi színjátékos workshopján most sem volt szükséges előzetes színjátékos képzettség. Az egyetlen fontos dolog a résztvevő aktivitása, nyitottsága, bátorsága, alázata, valamint testének és hangjának őszinte vállalása volt. A csendmeditációs napot is megtartottuk, és a labirintusban a nap folyamán most sem veszett el senki…

Frissítve: 2018. április 19.