A reggeli imáról

Nem mindegy, hogy hogyan indul a napunk, mi az első gondolatunk, mik az első gesztusaink. Van, amikor nagyon küzdünk a felkeléssel, morcosak vagyunk, főleg ha az előttünk álló nap kihívásaira gondolunk. „Bal lábbal keltem fel”- szoktuk olykor mondai, ha nem úgy sikerül a napunk, amint szeretnénk. De lehet másképp is kelni. Igazából szokás kérdése,  hogy miképp indítjuk a napot. Elsajátíthatunk új szokásokat is. Az alábbiakban olyan egyszerű gyakorlatokat javaslunk, amik inspirálhatnak minket, hogy rátaláljunk arra a formára, ami most közelebb segít bennünket Istenhez. A gyakorlatok az egyszerűtől a komolyabb elkötelezettséget igénylők felé haladnak:

 • Mi lenne, ha Jézussal kelnénk fel, Vele kezdenénk a napot? Ha az első gesztusunk egy keresztvetés volna?
 • Kezdhetjük úgy is Jézussal a napot, hogy amikor már kicsit magunkhoz tértünk rábízzuk Jézusra egy rövid felajánló imában az előttünk álló időt.
  • Lehet ez az ima teljesen spontán, saját szavainkkal naponta újrafogalmazott ima.
  • Írhatunk egy saját felajánló imát, amit még akkor is el tudunk olvasni, amikor kómásak vagyunk és a kávéra várunk, vagy a fürdőszoba tükörről is olvashatjuk borotválkozás közben.
  • Esetleg segíthet egy már megfogalmazott felajánló ima ld. alább

II. János Pál pápa, aki jól ismerte és lelkesen támogatta az Imaapostolságot, egy alkalommal azt mondta a reggeli felajánlás gyakorlatáról, hogy „alapvetően fontos minden hívő életében”, egy mindennapos emlékeztető arra, hogy egész napunk, egész életünk „élő, szent, Istennek tetsző áldozat” (Róm 12,1) legyen.

 

 • Még inkább jobb lábbal kelünk fel, ha szánunk pár perc tudatos időt az imádságra.
  • Elcsendesedünk és tudatosítjuk, hogy a Feltámadt Jézus jelenlétében vagyunk.
  • Hálát adhatok a mai napért, az életért, és annyi másért…
  • Kérem az Atyát, hogy bekapcsolódhassak ma is Jézus küldetésébe, felajánlom, rábízom egész önmagam, amim van, aki vagyok, a napomat, találkozásokat, feladatokat…
  • Kérem a Szentlelket, hogy vezessen a nap folyamán.
  • Imádkozom a Szentatya havi szándékáért…

Az online térben is vannak az imát segítő alkalmazások:

http://www.szentter.com/

napiutravalo.hu

zsolozsma.hu

 • A komolyabb lelki élethez hozzá tartozik a jelentősebb időtartamú személyes imádság. Az elfoglalt emberek általában kora reggel vagy késő este tudnak negyed óránál több időt szakítani az imádságra (csak megjegyzésképp a jezsuita rendi hagyományokban évszázadokig bevett szokás volt az egy órás személyes imádság). Számos elkötelezett keresztényt ismerek, akik családi élet és sok feladat közepette is szorítanak minőségi időt az Istennel való kapcsolatukra. Maga az ima formája lehet egészen különböző (zsolozsma, Szent Ignác-i szemlélődés, bibliaolvasás, Jézus-ima, szentségimádás, rózsafüzér stb.), nem is a módszer, a forma, ami igazán számít, hanem inkább az Istennek adott idő és figyelem hűsége a leglényegesebb. Az az ember, aki Istennel van, időt tölt Vele, az lassan, de átalakul, idővel a környezete is érezni fogja a változást. Az igazi ima szeretetet eredményez. Az imádkozó ember értékrendje, világszemlélete is átalakul.
Frissítve: 2018. május 31.