A roma szakkollégiuma sikeres uniós projektet zárt

Európában egyedülálló szerzetesrendi kezdeményezésként 2011-ben nyílt meg a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium, amely mára 31 vidéki roma egyetemi és főiskolai hallgatónak kínálja kiemelt szintű szolgáltatásait. A napokban zárul a Szakkollégium Tudás, közösség, jövő című TÁMOP-projektje, amely a szakkollégisták számára öt tanulmányi féléven keresztül biztosította a diplomaszerzéshez és a felelős roma értelmiségivé váláshoz elengedhetetlen képzéseket, támogató szolgáltatásokat.

Európában egyedülálló szerzetesrendi kezdeményezésként 2011-ben nyitotta meg kapuit a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium (JRSZ). A hátrányos helyzetű, vidéki roma hallgatóknak minőségi lakhatási és oktatási feltételeket biztosító intézmény úttörő volt a hasonló profilú, mára országszerte több régióban elérhető roma szakkollégiumok között. A jezsuita rend által fenntartott szakkollégium célja, hogy a cigány közösségekből egyetemekre és főiskolákra kerülő fiatalok megkaphassák mindazt az infrastrukturális, szakmai és emberi támogatást, ami a diplomaszerzésükhöz és elhelyezkedésükhöz szükséges, és amit mások családi vagy iskolai hátterük révén eleve magukénak tudhatnak. 2015-re már 31-re emelkedett a szakkollégisták száma, akik kilenc egyetemen és három főiskolán, összesen 25 szakon folytatják tanulmányaikat.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program felsőoktatási intézkedéseinek keretében a JRSZ közel 150 millió Ft támogatással valósította meg Tudás, közösség, jövő című projektjét, ami 2,5 év után idén július végén zárul. A projekt célja olyan szakkollégiumi tanulmányi rendszer fejlesztése és működtetése volt, amely a munkaerőpiacon elengedhetetlen alapkészségek fejlesztését, a felelős társadalmi jelenlétet megalapozó cigány-magyar kettős identitás erősítését, a közéleti ismeretek fejlesztését és a szakmai előrehaladást együttesen támogatja. A JRSZ eredményesen valósította mega projekttervben vállalt fejlesztéseket, a szakkollégisták számára öt tanulmányi féléven keresztül biztosította a diplomaszerzéshez és a felelős roma értelmiségivé váláshoz elengedhetetlen képzéseket, támogató szolgáltatásokat, továbbá a diákok bevételeit kiegészítő tanulmányi ösztöndíjat.

A Szakkollégium a projekt keretében 480 órányi kötelező belsőkurzust hirdetett diákjainak, melyeket egyetemi oktatók és más neves szakemberek tartottak. Készségfejlesztésre 240 órában, nyelvoktatásra több, mint 1000 órában került sor. A Szakkollégiumban a közösségépítés is nagy hangsúlyt kap: az elmúlt 5 félév során 80 közösségi est, több kollégiumi hétvége, nyári táborok és sportnapok színesítették a hallgatók mindennapjait. A roma kultúra megismertetésében a diákok aktív szereplők voltak: hagyományőrző roma nap szervezésével, zenei tanulmányokat folytató roma szakkollégisták jótékonysági komolyzenei koncertjeivel, középiskolásoknak szóló előadásokkal hozták közelebb minden nyitott ember számára azokat az értékeket, amelyek gyakran a felszín alatt maradnak a roma és a többségi társadalom közötti viszonyrendszerben.

Frissítve: 2016. július 27.