A Szabadság vára – filmet forgatnak két magyar jezsuita afrikai szolgálatáról

A XIX. század végén Afrikában tevékenykedő magyar jezsuita  misszionáriusokról, Czimmermann Istvánról és Menyhárth Lászlóról készül dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Cséke Zsolt rendező-producer és Sajgó Szabolcs jezsuita tanácsadó áprilisban a mozambiki helyszínen készítette elő a film forgatását, aminek során több lényeges, új felfedezést tettek. A két magyar jezsuita írásra-olvasásra, modern gazdálkodásra, fontos szakmákra tanította a helyieket, felszámolta az éhezést, védelmezte a rabszolgakereskedőktől az ott élőket, akik a „szabadság vára” néven emlegették a boromai jezsuita telepet.

A Nemzeti Filmintézet 2021 novemberi ülésén négy dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást. Egyebek mellett egy jezsuita témájú projekt is zöld utat kapott:

Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czimmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében.

Magyar jezsuiták Afrikában

Provinciánk negyedéves lapja, a M.I.N.D. 2021 téli számában már részletesen bemutattuk a jezsuita rend és a fekete földrész kapcsolatát. A XIX. és XX. században több magyar jezsuita szerzetes is szolgált Afrikában, köztük a készülő dokumentumfilm főszereplői.

Czimmermann István 1885-ben érkezett az akkoriban alapított zambiai Boromába, ahol hamar a misszió főnöke lett. Európai körútján további misszionáriusokat toborzott, 1892-ben pedig a mozambiki Zumbóban alapított missziót. A „Betűk Atyja”, ahogy a helyiek nevezték, megteremtette a nyungve nyelv írásbeliségét.

Menyhárth László 1890-ben került a zambezi misszióba, ahol Czimmermann méltó társa lett. Elsősorban természettudományos munkássága volt jelentős: meteorológiai állomást alapított és felvirágoztatta a helyi mezőgazdaságot. Húsz általa felfedezett növény viseli a nevét.

A magyar jezsuiták nemcsak gazdálkodásra tanították a helyieket, ezzel felszámolva az éhezést, de a rabszolgakereskedőktől is védelmezték az ott élőket, akik a „szabadság vára” néven emlegették a boromai jezsuita telepet.

Forgatás jezsuita szakértővel

Cséke Zsolt rendező-producer és Sajgó Szabolcs jezsuita tanácsadó áprilisban a mozambiki helyszínen készítette elő a film forgatását, aminek
során több lényeges, új felfedezést tettek. A két magyar jezsuita írásra-olvasásra, modern gazdálkodásra, fontos szakmákra tanította a helyieket, felszámolta az éhezést, védelmezte a rabszolgakereskedőktől az ott élőket, akik a „szabadság vára” néven emlegették a boromai jezsuita telepet.


Nagypénteki szertartás Kelet-Afrikában 

Sajgó Szabolcs többek között jártak már a mozambiki-szváziföldi-délafrikai hármashatáron, Mozambik szigetén, ahol a kormányzóság épülete a XVIII. század közepéig jezsuita kollégium volt. A nagypénteket pedig Boromában, a Zambezi folyó partján épült misszióban ünnepelték, abban a templomban, amit 130 éve a magyar misszionáriusok építettek.

Frissítve: 2022. június 15.