A teremtett világ gondozása közös felelősségünk – megjelent az Átfogó ökológia tanulmánykötet

Iránytűként szolgál és az együttműködés fontosságára világít rá korunk legégetőbb ökológiai kérdéseiben – így méltatták a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) most bemutatott tanulmánykötetét. Az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című kiadvány az FFJA tavaszi Átfogó ökológia fórumsorozatának eredményeit összegzi, s a Jezsuita Kiadó Agóra sorozatának részeként jelent meg.

A kötetet Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja mutatta be október 20-án Budapesten, a Párbeszéd Házában. A Miskolci Egyetem tanára kiemelte, hogy a kötet gondolkodásra, elmélyülésre késztet, és iránytűként szolgál korunk legégetőbb ökológiai kérdéseiben.

A holisztikus szemléletű kiadvánnyal az FFJA és a szerkesztők – Benedek József és Nevelős Gábor SJ – közös szándéka az volt, hogy a hit és tudomány neves képviselőinek párbeszédét elősegítse, és rávilágítson az együttműködés fontosságára.

A szerzők között van egyebek mellett Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, Rosta Gergely szociológus, Görföl Tibor, a Vigilia főszerkesztője, Vecsei Miklós szociálpolitikus, Székely János szombathelyi megyéspüspök, Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke és Patsch Ferenc jezsuita.

A könyv a Jezsuita Kiadó honlapján és boltjában (1085 Budapest, Mária utca 25.) vásárolható meg.

Teremtésvédelmi program a jezsuitáknál

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia 2022-ben új programot indított, amely az egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, valamint integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozta meg – mindezt a katolikus hit talaján.

A program egy 8 részes interaktív, fórumsorozattal indult amely Ferenc pápa a Laudato si’ enciklikájában felvetett alapkérdésekre – közös otthonunk megóvása, a teremtés tiszteletben tartása, a fenntartható fejlődésen alapuló élet alternatív modelljeinek felépítése, javak igazságos elosztása, felelős gazdálkodás a földi javakkal, természetközeli, környezetbarát és fenntartható gazdálkodás – kereste a választ.

A kötet a fórumsorozat előadásai alapján született, minden témának egy szerző mutatja be a tudományos, egy másik pedig a keresztény szempontjait. A belőlük alakult Átfogó Ökológia Műhelyben az FFJA a további párbeszédet kezdeményez, bekapcsolva egyetemeket, kutatási műhelyeket, egyházi intézményeket, hazai és nemzetközi szervezeteket is.

Frissítve: 2022. október 25.