Ajándék témában lehet nevezni az idei Faludi Filmszemlére és Fotópályázatra

A Párbeszéd Házának Faludi Film és Média részlege meghirdette 25. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei mottója az Ajándék.

„A jó ajándék önmagunk egy darabja. A legjelentéktelenebb ajándék is test a testünkből, lélek a lelkünkből. Példa arra, hogy életünk nemcsak szükségletek láncolata, s hogy életünk legvégső alapja mégse valamiféle elemi és kikerülhetetlen önzés. Bizonyítéka annak, hogy létünk végül is ajándék, amiből futja az ajándékozásra. Tiltakozás, igen, az ajándék tiltakozás is énünk korlátai ellen, akár olyasmit ajándékozunk oda, amire magunknak is szükségünk volna, de még inkább, amikor olyasmit, amit mi magunk is szeretünk, kedvelünk. Az ajándékozás nem figyelmesség, nem fényűzés, nem szokás. Véghetetlenül komolyabb és több minden rutinmozdulatnál. Gyönyörű kifejezése az ember földi sorsának, helyzetének s ugyanakkor transzcendens ambíciójának. Annak a vágynak, hogy egyek legyünk, ha most még csak börtönrácsainkon át tudjuk is megölelni, megitatni és megetetni egymást.” (Pilinszky János)

Nevezni a fenti hívószó gondolatkörébe illeszkedő filmmel vagy fotóval lehet a szabályzatban részletezetteknek megfelelően. A fesztivál olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

Film

Október 10-ig várják magyar és külföldi független alkotók, filmes képzésben résztvevő hallgatók, televíziós műsorkészítők és önálló alkotó közösségek munkáit, korhatár megkötése nélkül.

Egy rendező vagy alkotóközösség legfeljebb két, 2017 után készült filmmel nevezhet. Műfaji megkötés nincs; a maximális játékidő rövidfilmes kategóriák esetében 30 perc, televíziós dokumentumfilm kategória esetében 60 perc.

Fotó

A fotópályázatra magyar és külföldi professzionális és nem professzionális alkotók nevezhetnek sorozattal vagy önálló képpel, szintén életkori megkötés nélkül. Egy pályázó legfeljebb három egymástól független fotós pályaművel nevezhet október 10-ig.

A legjobb filmes alkotásokat november 16–19. között Budapesten, a Premier Kult Caféban vetítik, a fotókból kiállítást rendeznek.

Részletek és nevezés a Filmszemle weboldalán.

Frissítve: 2022. július 22.